Krem najczęściej dodaję do owsianek (po ugotowaniu) czy kasz na słodko, naleśników, placuszków i pieczywa.
Ilość miodu i kakao, którą podałam w przepisie można oczywiście zmieniać w zależności od naszych preferencji.
Składniki:
- miękkie awokado
- 2 czubate łyżeczki kakao dobrej jakości
- 4-5 łyżeczek miodu
Awokado dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i wyjmujemy pestkę. Blendujemy je, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy kakao i miód, ponownie miksujemy.
Teraz najsmaczniejszy krok- degustujemy i w razie konieczności słodzimy:)
Krem przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku, w lodówce, przez nie więcej niż kilka dni.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować krem czekoladowy z awokado, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
Teraz najsmaczniejszy krok- degustujemy i w razie konieczności słodzimy:)
Krem przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku, w lodówce, przez nie więcej niż kilka dni.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować krem czekoladowy z awokado, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze- jest owocem, który zawiera najwięcej kalorii, witaminy C, E, A oraz potas i luteinę mającą dobry wpływ na nasz wzrok,
- kakao jest bogate w żelazo, magnez, chrom, ponadto jego składniki poprawiają pracę mózgu i pamięć krótkotrwałą.
Kochamy awokado i wszelkie kremy na jego bazie! Najczęściej te na słodko ale również z przyprawami, które zastępuje nam majonez w sałatce warzywnej :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie zastępowałam majonezu kremem z awokado. Zazwyczaj mieszam jogurt naturalny z łyżką majonezu i mam jego odchudzoną wersję;)
UsuńKremy z awokado mają konsystencję budyniu - dlatego tak bardzo je kocham! :D
OdpowiedzUsuńWięc kochamy je za to samo;)
UsuńFaktycznie, pyszny. Zrobiłam w niedzielę wieczorem, błyskawicznie. A z owsianką i cukinią jest idealny. Nawet Kasi posmakował. Jutro przemycę go jakoś Wojtkowi ;-)
OdpowiedzUsuńPóźniej powiedz czy mu posmakował;)
Usuń