poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Krem z pora

Dzisiaj mam dla was pomysł na prościutki krem z pora, który smakuje wyśmienicie. Wydaje mi się, że przypadnie on również do gustu osobom nie przepadającym za warzywami, bo w takiej postaci, odpowiednio doprawione, smakują wspaniale.
Kremik robiłam dwa razy, za pierwszym razem bez marchewki i z mniejsza ilością ziemniaków. Drugie podejście było bardziej udane, zupka ma kremową konsystencję i lepszy smak.
Krem ugotowałam na rosole, ale spokojnie można zastąpić go wywarem warzywnym, ewentualnie wodą doprawioną solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz zieloną pietruszką i selerem. Jednak ja preferuję zupki na rosole.

Składniki:
  • 700ml rosołu
  • półtora dużego pora
  • 5 niedużych ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/3 dużego selera
  • cebula
  • 2-3 łyżki masła
Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę obieramy i dokładnie myjemy. Warzywa kroimy na nieduże części i gotujemy do miękkości na rosole.
Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy razem z umytym i posiekanym porem na maśle, aż do zarumienienia.
Podsmażone warzywa dodajemy do ugotowanych i blendujemy, aż do otrzymania gładkiej masy. W zależności od tego jak mocno był doprawiony nasz rosół możemy dodać sól, pieprz czarny i ziołowy lub je pominąć.
Kremik podajemy na ciepło lub zimno (obie wersje są smaczne) ze szczypiorkiem, dynią, słonecznikiem, jogurtem naturalnym itp.
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować krem z pora, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilu składników:
  • por jest skarbnicą minerałów takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, żelazo oraz witamin: A, B i C; ma on działanie odtruwające, więc warto spożywać go w przypadku zatruć pokarmowych,
  • pietruszka zawiera sporo magnezu, potasu, fosforu, manganu, cynku i miedzi, ponadto jest bogata w beta- karoten i witaminy A, C i E.

17 komentarzy :

  1. remu z pora chyba jeszcze nie jadłam :) chętnie spróbuję :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie, kremik z pora jest naprawdę warty uwagi:)

      Usuń
  2. Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju kremy :) Por nadaje im słodkości więc Twoja propozycja musi być smaczna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Od samego czytania przepisu ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kremy na rosole są świetne. Bardzo smaczne i aromatyczne. Też takie wolę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie gęste kremy, ale z pora to jeszcze nigdy nie jadłam i koniecznie muszę zrobić podobny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę watro to nadrobić, bo smak kremu jest wspaniały:)

      Usuń
  6. Zupka musiała smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O ile nie znoszę "wodnistych" zup czyli tych z warzywami pokrojonymi w kostkę, to zupy krem mogłabym jeść i jeść i jeść i w sumie jeszcze nigdy nie próbowałam jeść zupki z pora, a przecież por ma tak wyrazisty smak, że na pewno będzie super, koniecznie zapisuję na listę rzeczy do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie mi "wodniste" zupki nie przeszkadzają, ale wolę kremy:)
      Jestem pewna, że również krem porowy przypadnie ci do gustu:)

      Usuń
  8. kolejny raz podbijasz moje serce. uwielbiam zupy krem!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię kremowe zupy, z pora smakuje obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy kremik, lubię por więc zjadłabym ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. jeszcze nigdy nie jadłam takiego kremu z pora :) na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pora w każdej postaci, pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka