czwartek, 23 kwietnia 2015

Sernik kokosowo- bananowy

Tym razem przygotowałam dla was coś słodkiego. Jest to mięciutki, delikatny serniczek na maślanym spodzie. Do masy serowej dodałam nieco wiórek kokosowych oraz banana, a kruchy spód przygotowałam na mące ryżowej i orkiszowej oraz maśle. Całość smakuje wspaniale i w sumie jest to jeden z lepszych serniczków jakie miałam okazję robić i jeść.






Składniki na małą torownicę:
spód:

  • 50g chłodnego masła
  • pół szklanki maki (1:1 ryżowa i orkiszowa)
  • 4 łyżeczki cukru/ ksylitolu
  • 2 żółtka

masa serowa:

  • 400g twarogu
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 80g wiórek kokosowych
  • dojrzały banan
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka+ 2 białka
  • proszek do pieczenia
  • 5 łyżeczek cukru/ ksylitolu

Spód:
Do miski przesiewamy maki, dodajemy drobno posiekane masło, żółtka i cukier, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto wgniatamy na spód tortownicy (ja dół wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję delikatnie tłuszczem) i odstawiamy do lodówki.

Masa serowa:
Twaróg dwukrotnie mielimy lub blendujemy aż do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy do niego jogurt, wiórki kokosowe, banana, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy.
W drugim pojemniku ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy łyżka.

Masę serową przekładamy na ciasto, do tortownicy. Sernik pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160C.
Smacznego:)

Dlaczego warto upiec sernik kokosowo- bananowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:

  • twaróg jest świetnym źródłem białka, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B; poprawia przemianę materii,
  • banany, ze względu na wysoką zawartość magnezu, wspomagają układ nerwowy,
  • jajka są bogate witaminy A, D, E, K oraz cały szereg pierwiastków; zawierają lecytynę, która świetnie działa na wątrobę.

17 komentarzy :

  1. Narobiłaś nam apetytu na sernik! Tak więc jutro będziemy go wykonywać :D
    Sernik kokosowy zawsze robi na nas wrażenie ale chyba tym razem musimy odpuścić bo coś ostatnio za dużo w wypiekach wiórków i nasz tata zaczyna się buntować xD

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym Ci porwała ten serniczek, wieki go nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc nadszedł czas, aby to nadrobić;)

      Usuń
  3. Wspaniały, po prostu wspaniały :) Banan i kokos sprawiają, że jest to bezwątpienia ciekawy sernik i musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki wspaniały serniczek, bardzo ciekawy przepis. Zabieram go ze sobą i porywam kawałeczek serniczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super opcja, dodaję do zakładki i wypróbuję w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, bardzo mi się podoba dodatek wiórków :) Na mnie póki co czeka w lodówce kawałek zwykłego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm uwielbiam takie serniczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj chyba muszę wypróbować ten przepis :)))
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj, próbuj i napisz jakie wrażenia smakowe;)

      Usuń
  9. Jest wspaniały, taki wysoki i o pieknym kształcie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo piękny, wyrośnięty, apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka ;-) Wykorzystałam masę serową jako bazę do pieczonej owsianki a za niedługo mam zamiar użyć jej w cieście z jabłkami... Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale! Bardzo fajny pomysł z tą owsianką, wykorzystam go:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka