środa, 13 maja 2015

Pieczona owsianka bananowa ze szpinakiem

Owsiankę bananową ze szpinakiem gotowałam już kilka razy. Jest ona bardzo smaczna, a pomysł na nią znalazłam tutaj. Oczywiście po jakimś czasie postanowiłam coś zmienić. Tym razem płatki upiekłam w piekarniku, a do ciasta dodałam jeszcze ricottę. To był strzał w dziesiątkę! Owsianką wyszła bardzo smaczna, intensywnie bananowa i mięciutka.
Ciasto na śniadanko możecie przygotować wieczorem, a upiec je rano.
Owsianka jest jednym ze śniadań, które weźmie udział w Blogowym Projekcie Śniadaniowym 2. Moje podsumowanie porannych posiłków z tego tygodnia pojawi się w niedzielę. Natomiast kilka dni później możecie oglądać pomysły innych uczestników projektu u Różowej Klary.


Składniki na 2 porcje:
  • 100g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 50g szpinaku mrożonego
  • 125g ricotty
  • jajko
  • proszek do pieczenia
Rozmrożony szpinak, banany i ricottę dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy jajko, płatki i proszek do pieczenia- całość miksujemy. 
Masę przekładamy do dwóch miseczek. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 30 minut.
Smacznego:)

Dlaczego warto upiec owsiankę bananową ze szpinakiem, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • płatki owsiane  zawierają sporo witamin B i E, są świetnym źródłem błonnika,
  • banany są doskonałym źródłem energii oraz witamin C, E; wspomagają układ nerwowy i układ krążenia,
  • szpinak jest skarbnicą żelaza, jodu, manganu i witamin B, E, K, C.

18 komentarzy :

  1. O fajny pomysł upiec owsiankę muszę koniecznie spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Banan ze szpinakiem już łączyłam, ale w formie zapiekanej owsianki nigdy dotąd. Człowiek całe życie się uczy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też muszę spróbować pieczonej! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczona jest równie smaczna jak ta gotowana, więc na pewno się nie zawiedziesz;)

      Usuń
  4. Jestem bardzo ciekawa tego połączenia smakowego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, nigdy nie słyszałam o pieczonej owsiance. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, musisz to nadrobić, bo pieczona owsianka smakuje wspaniale;)

      Usuń
  6. Ciekawa kombinacja składników a co najważniejsze bardzo prosta i w efekcie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie spróbować tego miksu smaków (:

    OdpowiedzUsuń
  8. Miks smaków super! Chętnie wypróbuję ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale! Owsianka na pewno ci posmakuje:)

      Usuń
  9. Uwielbiam takie ciekawe połączenia ;) A owsianka wygląda przepysznie i bardzo podoba mi się jej kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. nigdy nie jadłam owsianki ze szpinakiem, mistrzowskie połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie owsianka ze szpinakiem to stały gość o poranku;)

      Usuń
  11. Owsiankę ze szpinakiem i bananem ubóstwiam, ale jakoś nigdy nie miałam okazji jej zapiec. Twój przepis zmotywował mnie do nadrobienia zaległości. Zamiast ricotty użyłam zwykłego twarogu, który akurat miałam w lodówce. Wyszła chyba równie dobra jak z ricottą - trudno porównać gdy się nie próbowało, ale jedno jest pewne - pyszniutka. Część zapiekłam w formakach muffinkowych - miałam świetne babeczki szpinakowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie, że pieczona również ci smakowała. Twaróg pewnie nieco zmienił jej smak, ale na pewno nie zepsuł;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka