wtorek, 21 lipca 2015

Pełnoziarnisty makaron czekoladowy

Jakiś czas temu kupiłam sobie maszynkę do robienia makaronu. Używałam jej już wielokrotnie i okazało się to bardzo wciągające. Dziś mam dla was pierwszy przepis na makaron. Przygotowałam go z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i kakao, a podałam z owocami z ogródka. Palce lizać!:)

Składniki na 4 porcje:
  • 140g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 140g mąki pszennej typ 650
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki ksylitolu/ cukru
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
Mąki przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy cukier i sól. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folie spożywcza i odkładamy na około 30 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie wałkujemy je w maszynce i kroimy na szerokie, cienkie pasy.
Makaron gotujemy przez 5-6 minut. Po ugotowaniu możemy go zahartować- przelać zimną wodą, gdy będzie na durszlaku, ale nie jest to konieczne.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Ale fajna maszynka :) My kojarzymy taką ale starej generacji kiedy babcia nią robiła makaronik (taki cienki do rosołu własnie). Taka wersja świetnie wygląda i na pewno każde dziecko wyczyści wszystko z talerza :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Musiało to smakować cudownie !! :) Najchetniej zjadłabym taki z wiśniami, ale z Twoimi dodatkami również bym nie pogardziła :)

      Usuń
  3. Oj jakie wspaniałości. To ja wpadam na taki makaronik :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A co to za dziwactwa?! Nie no, z przyjemnością spróbowałabym. To taka fajna odmiana od normalnego makaronu ;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka