poniedziałek, 2 maja 2016

Deser z galaretką truskawkową, kremem rabarbarowym i kruszonką

Jako, że uwielbiam połączenia słodko-kwaśne i mieszanie różnych konsystencji, to dzisiejszy deser okazał się strzałem w dziesiątkę. Składa się on ze słodkiej galaretki truskawkowej, kremu rabarbarowego z nutą wanilii oraz chrupiącej kruszonki. Według mnie jest to pyszne połączenie smaków, kojarzące mi się z latem.



Składniki na 5 porcji:
galaretka:

  • 600ml soku truskawkowego*
  • czubata łyżka żelatyny
krem rabarbarowy:
  • 300g rabarbaru
  • laska wanilii
  • łyżka brązowego cukru
  • 1/4 szklanki wody
kruszonka:
  • 150g mąki pszennej typ 650/ pełnoziarnistej
  • 75g chłodnego masła
  • 40g brązowego cukru
*Użyłam domowego soku, był wystarczająco słodki. Możecie użyć również sklepowego, ale przed robieniem galaretki sprawdźcie jego smak i w razie potrzeby rozcieńczcie wodą.

galaretka:
Sok truskawkowy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Zdejmujemy go z palnika i dodajemy żelatynę (sok nie może już wrzeć, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Dokładnie ją rozpuszczamy. 
Galaretkę przelewamy do pięciu pucharków. Gdy wystygnie wstawiamy je do lodówki.
krem rabarbarowy:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na drobne kawałeczki. Wrzucamy go do garnka. Dolewamy do niego wodę i dodajemy ziarenka wyjęte z laski wanilii, cukier oraz "skórkę" z wanilii. Rabarbar gotujemy przez kilka minut, aż całkowicie się rozpadnie. Wyjmujemy laskę wanilii i pozostawiamy krem do wystygnięcia.
kruszonka:
Wszystkie składniki szybko i niedokładnie zagniatamy na kruszonkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy ja do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 7-10 minut, aż do zezłocenia.
wykonanie:
Na stężałą galaretkę nakładamy schłodzony krem rabarbarowy, a na wierzch wsypujemy łyżkę wystudzonej kruszonki.
Podajemy od razu.
Smacznego:)

7 komentarzy :

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka