Do przygotowania drugiej warstwy użyłam jagód i malin, ale możecie przygotować ją inaczej- zamiast malin dodać więcej jagód lub całość zastąpić borówkami.
Składniki na 4 porcje:
warstwa I:
- 400g truskawek
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- czubata łyżeczka żelatyny
- 300g jagód
- 100g malin
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- czubata łyżeczka żelatyny
- granola
- jogurt naturalny
- truskawki
warstwa I:
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy je i wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aby puściły trochę soku. Zdejmujemy je z palnika, dosypujemy żelatynę i mieszamy, żeby dokładnie się rozpuściła.
Truskawki przekładamy do czterech szklanek. Gdy wystygną wstawiamy je do lodówki, aby stężały.
warstwa II:
Jagody i maliny myjemy. Wrzucamy je do garnka i dosypujemy cukier. Owoce gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy je z palnika, dosypujemy żelatynę i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Owoce pozostawimy do wystygnięcia.
Na stężałą galaretkę truskawkową nakładamy jagody i maliny. Deser wstawiamy do lodówki.
Gdy druga warstwa galaretki stężeje ozdabiamy go jogurtem, truskawkami oraz granolą.
Smacznego:)
warstwa II:
Jagody i maliny myjemy. Wrzucamy je do garnka i dosypujemy cukier. Owoce gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy je z palnika, dosypujemy żelatynę i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Owoce pozostawimy do wystygnięcia.
Na stężałą galaretkę truskawkową nakładamy jagody i maliny. Deser wstawiamy do lodówki.
Gdy druga warstwa galaretki stężeje ozdabiamy go jogurtem, truskawkami oraz granolą.
Smacznego:)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńPycha ta galaretka, deser apetyczny.
OdpowiedzUsuńTypowo letnia, pyszna, lekka przekąska. Uwielbiam takie słodkie przegryzki. Twoje z pewnością są pyszne a w dodatku pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie
Gdyby te ta żelatyna chętnie bym wypróbowała, bo deser wygląda letnio i pysznie :)
OdpowiedzUsuńGdyby te ta żelatyna chętnie bym wypróbowała, bo deser wygląda letnio i pysznie :)
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym zrobić, ale z agarem :) Prezencja na 6+! :)
OdpowiedzUsuńusfoody.blogspot.com
Karolinko pyszny deserek :-) wygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńPrzepadamy za takimi deserami ale to już nie raz pisałyśmy :) Mega apetyczny!
OdpowiedzUsuńFantastyczny letni deser :-)
OdpowiedzUsuń