Po wykorzystaniu przepisu koniecznie dajcie znać jak wam smakował chlebek:)
Składniki na blachę o wymiarach 11x35cm:
- szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 szklanki mąki pszennej typ 650
- łyżeczka soli
- szklanka wody
- 2/3 szklanki mleka
- 25g drożdży
- łyżeczka cukru
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy sól, wodę i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i nie powinno kleić się do rąk. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez godzinę.
Po upieczeniu wyjmujemy go na deskę, aby ostygł.
Smacznego:)
Piękny środek :>
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie - zjadłabym taki z jakąś pyszną wege pastą i warzywami, awokado albo z masłem i dżemem :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się udał ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo i dlatego sama piekę ♥
OdpowiedzUsuńCudowny chlebuś, pysznie się upiekł :-)
OdpowiedzUsuńChleby pełnoziarniste są świetne, a domowe jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńŁuhuhu, kolejny blog na którym jest chlebuś, no ale to w końcu prawie zawsze podstawa śniadania. U mnie piecze tata ;)
OdpowiedzUsuńnataliakupczak.blogspot.com
Zgadzam się, niewiele pracy trzeba, aby mieć wspaniały chleb bez polepszaczy :)
OdpowiedzUsuńMy zawsze jesteśmy chętne na tzw. piętki czy też dupki i do tego koniecznie masełko :D
OdpowiedzUsuńU mnie jest tak samo. Co tydzień odbywa się walka o piętkiXD
Usuń