piątek, 4 września 2015

Nachosy

Nachosy wywodzą się z kuchni meksykańskiej, ale teraz są popularne na całym świecie. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy nam mąka, woda, trochę przypraw i czas.
Nachosy świetnie sprawdzają się w roli "czegoś do pochrupania" w trakcie oglądania filmu.
Bardzo dobrze pasuje do nich guacamole, sos czosnkowy czy paprykowy.




Składniki:
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80-90ml bardzo cieplej wody
  • łyżeczka soli
  • kurkuma
  • papryka
  • cynamon
Wszystkie składniki zagniatamy w misce przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek. Możemy podsypywać mąką, jeśli trzeba. Kroimy je na 6 trójkątów. 
Placuszki pieczemy na suchej patelni, przez 20-30 sekund z każdej strony.
Smacznego;)

7 komentarzy :

  1. W sumie to nie wiedziałam, że przygotowuje się je w ten sposób. Wydaja sie nie być skomplikowane ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają, a do tego ich wykonanie nie wydaje się być skomplikowane :) Sama nigdy ich nie robiłam, za kupnymi też średnio przepadam, ale takie domowe musiały być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłyśmy podobne z gryczanej mąki :) BArdzo fajna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie spróbować sama :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Heeeej :D
    Chyba bębe musiał znów zająć kuchnie na chwilę :P
    A można jeść oglądająć serial czy tylko do filmu ? :>
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie nadają się do oglądania serialu;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka