środa, 2 września 2015

Tarta z kremem bananowym i truskawkowym

Tym razem przygotowałam dla was przepis na pyszną, letnią tartę. Składa się on z kruchego ciasta i trzech różnych kremów: jaglanego o smaku waniliowym, bananowego i truskawkowego. W tym momencie może wam się wydawać się, że jej przygotowanie jest czasochłonne, ale zapewniam was, te kremy są prościutkie, a ciasto przygotowuje się dość szybko.





Składniki na tartę o średnicy 26cm:
ciasto (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Desery"):
  • 160g mąki pełnoziarnistej (lubella 3 zboża)
  • 80g masła
  • 50g cukru
  • jajko
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
krem jaglany:
  • 80g kaszy jaglanej
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
krem bananowy:
  • 3 banany, mocno dojrzałe
  • 5g pektyny
  • 125g ricotty
krem truskawkowy:
  • 400g truskawek, świeżych lub rozmrożonych
  • 5g pektyny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 125g ricotty
  • garść migdałów
Ciasto:
Mikserem ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, ale nie puszystą, masę. Powoli dodajemy ubite jajko, stale miksując. Pod koniec dodajemy mąkę z solą w trzech partiach. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto zagniatamy ręcznie przez 1-2 minuty. 
Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
Wałkujemy je na stolnicy i wykładamy na natłuszczoną i delikatnie posypaną mąką formę do tarty.
Kładziemy na nie papier do pieczenia i obciążenie np. suchy ryż.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10 minut. Zdejmujemy papier i obciążenie. Pieczemy przez kolejne 5 minut w temperaturze 160C.

Krem jaglany:
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i mleko. Gotujemy ją, aż do wchłonięcia płynu.
Gdy będzie gotowa, blendujemy ją na gładki krem. Kiedy trochę przestygnie wykładamy go na spód tarty i wstawiamy do lodówki.

Krem bananowy:
Banany blendujemy razem z pektyną, aż do otrzymania gładkiego kremu. Gotujemy go w garnku przez 4 minuty, stale mieszając. Gdy wystygnie miksujemy go z ricottą i kładziemy na krem waniliowy. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Krem truskawkowy:
Truskawki, cukier i pektynę miksujemy na jednolity krem. Gotujemy go przez 4 minuty, ciągle mieszając. Kiedy ostygnie miksujemy dodajemy do niego ricottę i miksujemy. Krem truskawkowy wykładamy na bananowy, posypujemy go migdałami i całość schładzamy przez co najmniej 4 godziny.
Smacznego;)

5 komentarzy :

  1. Kremy zjaglanej ostatnio pobily internety. W tarcie na pewno smakowalo oblednie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie Ci wyszła ta tarta! I bardzo ciekawe kremy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie :) Te kremy musiały smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie warstwy robią wrażenie a co dopiero gdy się je połączy :D
    Świetny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka