sobota, 10 stycznia 2015

Masło z orzechów włoskich

Ostatnio naszła mnie ochota na masło orzechowe, jako że nie miałam w spiżarce ulubionych orzechów arachidowych, to użyłam włoskich. W smaku zupełnie odbiega ono od tego tradycyjnego, ale jest równie pyszne. Wydaję mi się, że ma ono delikatniejszy smak i jest bardziej kruche. Jednak polecam wypróbowanie tego przepisu.
Masło orzechowe najczęściej wykorzystuję do owsianek , kasz, naleśników, robię na jego bazie placuszki, albo po prostu smaruję nim chleb lub bułeczki.


Składniki:
  • 400g orzechów włoskich
  • łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • ewentualnie kilka łyżek oleju
Orzechy wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy je na około pół godziny, po czym wylewamy wodę i powtarzamy proces jeszcze raz. Następnie, na sitku, dokładnie je płuczemy, aby pozbyć się goryczki.
Orzechy blendujemy z miodem i solą. W razie potrzeby możemy dodać olej, aby uzyskać gładką masę.
Masło przekładamy do szczelnie zamkniętego słoika. Przechowujemy je w lodówce.
Smacznego:)


Dlaczego warto przygotować masło z orzechów włoskich, czyli krótko oich  wartościach odżywczych i właściwościach:
  • są one bogate w kwasy tłuszczowe- obniżają poziom złego cholesterolu i mają działanie przeciwzakrzepowe,
  • zawierają kwasy omega-3
  • są kopalnia witaminy E, potasu, fosforu i magnezu
  • zawierają sporo białka
  • co więcej, mają zbawienny wpływ na układ krążenia i układ nerwowy

11 komentarzy :

  1. Pychota :) Uwielbiam orzechy włoskie i chyba też niedługo zrobię takie masełko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, naprawdę warto je zrobić;)
      Ja też uwielbiam orzechy włoskie;)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie orzechowe masła :) Aktualnie jem z orzechów ziemnych, bo niedawno zrobiłam cały słoik, a z włoskich nie jadłam już bardzo dawno, więc chyba będzie następne. Z miodem nigdy nie robiłam. Twoje wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam masełka z orzechów:)
      Ja następne planuję zrobić z fistaszków;)

      Usuń
  3. Masło z orzechów włoskich jest dla nas trochę zbyt mdłe i tłuste. Dlatego najlepsze było gdy dodałyśmy do niego masła z orzechów ziemnych. Jednak my robiłyśmy je inaczej i z tego co widzimy to utrudniłyśmy sobie pracę :P Nasze orzechy trochę podpiekłyśmy w piekarniku i z każdego zdejmowałyśmy gorzkie skórki, później dopiero mieliłyśmy je blenderem ale bez dodatku oleju bo były wystarczająco tłuste. Najlepsza wyszła strucla z mąki orkiszowej, wysmarowana tym masełkiem w środku z kostkami gorzkiej czekolady. Smak niezapomniany! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie utrudniłyście sobie prace;)
    Zgadzam się, to masełko ma zupełnie inny smak od tego z orzechów włoskich, ale przyznam, że mi smakuje;)
    A ta strucla musiała być wyborna!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje masełko spoczywa już bezpiecznie w lodówce. Zrobiłam trochę po swojemu, bo przyznam się, że miałam problem z przepisem. Tzn, mój blender nie dał rady zmiksować orzechów i musiałam je moczyć całą noc a później gotować. Przy okazji powstało mi mleczko orzechowe, które dodaję do owsianek i placuszków. Zblendowane orzechy wycisnęłam, odlałam mleko a orzechową papkę jeszcze raz zmieliłam, z dodatkiem oliwy, soli i miodu, tak jak w Twoim przepisie. Wyszło super, mogę polecić każdemu. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że masełko i mleczko ci smakuje.
      Mój blender na szczęście zmielił orzech i proces był nieco szybszy:)

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, z chęcią sprawdzę go przy najbliższej okazji!
    Pozdrawiam,
    Candy Shop
    płatki śniadaniowe

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka