piątek, 30 stycznia 2015

Naleśniki orzechowe

Po przygotowaniu mleka orzechowego nadeszła pora na jego wykorzystanie. Może jestem już nudna, ale usmażyłam naleśniki. Wyszły one cieniutkie i elastyczne- takie jak lubię. Smak orzechów nerkowca jest wyczuwalny, ale delikatnie. Powiedziałabym nawet, że może trochę zbyt słabo. Następnym razem dodam więcej mleka orzechowego zamiast wody i efekt końcowy będzie idealny.
Swoje naleśniczki zjadłam z serkiem wiejskim, kremem orzechowym, który pozostał po produkcji mleka, bananem i syropem klonowym- słodko;)



Składniki na 9 sztuk:
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej*
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • szklanka mleka z orzechów nerkowca
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru
*Można użyć zmielonej kaszy jaglanej.

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy jaja, mleko, wodę i cukier. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera, aż do otrzymania gładkiej masy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej.
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować naleśniki orzechowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąka jaglana zawiera cenną krzemionkę, dzięki której stan naszych paznokci, włosów i skóry ulega poprawie, ponadto jest skarbnicą witamin z grupy B oraz miedzi i żelaza,
  • orzechy nerkowca są bogate w witaminy A, D, E oraz wapń, fosfor, potas, żelazo i miedź, co więcej zawierają nie mało białka.

10 komentarzy :

  1. Naleśniki zawsze są idealnym rozwiązaniem :D Orzechowym jeszcze nie jadłam, super pomysł ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteśmy przez Ciebie głodne! a jest dokładnie 21:54!
    Powinnaś ponieść jakieś konsekwencje swych czynów xD
    Jesteśmy ciekawe kremu orzechowego powstałego po wyrobie mleka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, jakie konsekwencje;p
      Mi krem, który był nieplanowanym produktem ubocznym przy gotowaniu mleka bardzo posmakował. Jest bardzo delikatny i kremowy;) Myślę, że jest on nawet wart osobnego wpisu:)

      Usuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie :) Nigdy nie robiłam naleśników na mleku orzechowym, ale smak był z pewnością ciekawy, nawet jeśli orzechy nie było mocno wyczuwalne. Muszę tak kiedyś zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, smakowały inaczej niż te tradycyjne, warto samemu spróbować;)

      Usuń
  4. Ja na takie śniadanko jak najbardziej się piszę. Naleśniki uwielbiam, a takie orzechowe to miła odmiana po tych zwykłych :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że nie tylko ja wprost uwielbiam naleśniczki;)

      Usuń
  5. No to teraz muszę zrobić to mleko! :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka