poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Babka orkiszowa z bakaliami

Nie planowałam dodawać po świętach żadnych przepisów na babki, ale ten drożdżowy wypiek został tak ciepło przyjęty, że aż szkoda się nim nie podzielić. Zniknęła jako pierwsza, nawet szybciej niż tradycyjne wypieki, no więc coś w niej jest;)
Babkę przygotowałam pół na pół z mąki orkiszowej i pszennej, dodałam do niej sporo bakalii- żurawiny, rodzynków i najlepszych orzechów włoskich. Wypiek jest w sumie dość szybki w  przygotowaniu, niezbyt wymagający, a pyszny. Warto spróbować;)



Składniki:
  • szklanka maki orkiszowej
  • szklanka maki pszennej typ 650
  • 2/3 szklanki mleka
  • 20g drożdży
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru/ ksylitolu
  • 3 łyżki rodzynków
  • 3 łyżki żurawiny
  • 3 łyżki orzechów włoskich

Z ciepłego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy rozczyn- wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy na bok.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy olej, bakalie, jajka. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto, aż przestanie się mocno kleić do rąk (pod koniec wyrabiania powinno być miękkie, ale delikatnie klejące).
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do natłuszczonej foremki na babkę i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, tym razem nieco krócej.
Babkę pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Po upieczeniu możemy ozdobić ją polewą czekoladową zrobioną z gorzkiej czekolady dobrej jakości i mleka oraz posypać migdałami.
Smacznego:)

Dlaczego warto upiec drożdżową babkę orkiszową, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:

  • mąka orkiszowa jest dobrym źródłem żelaza, wapnia i cynku oraz błonnika i witaminy B; po za tym zawiera nieco białka,
  • rodzynki są bogate w magnez, bor i wapń, a także witaminy z grupy B, C, E oraz błonnik.

20 komentarzy :

  1. Mmm, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo, że już po świętach to i tak z chęcią taka babę byśmy zjadły :D
    Polewa, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka niestety już się skończyła, ale za niedługo pewnie powtórzę ten wypiek:)
      Polewa faktycznie nadaje babce charakteru;)

      Usuń
  3. Ooo jest i baba :) wygląda pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. A jaki typ mąki orkiszowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej firmy Gdańskie Młyny.

      Usuń
    2. Dziękuję :). Taką mam, jak i jasną orkiszową z Gdańskich Młynów. Zatem moja babka powinna wyglądać równie okazale :). Smakować również tak samo :).

      Usuń
    3. Koniecznie daj znać jak wyszła babka;)

      Usuń
  5. hahah, znam to. Też miałm nie dodawać cias ze Świąt, ale tak zasmakowało wszystkim, że nie ma innej opcji! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, takie świetne przepisy nie mogą się zmarnować;)

      Usuń
  6. Kochana babeczka świetna, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. duży plus za mąkę orkiszową ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na bardzo bogatą i przepyszną :) Bardzo podoba mi się dodatek bakalii oraz polewa z gorzkiej czekolady (to moja ulubiona polewa, a z tymi migdałami wygląda jeszcze smaczniej :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale, musiała być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna polewa! Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. pycha wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Co tam, że już po świętach. Wielkanoc jest co roku. Skoro nie na ten rok, to może przyda się na następny? ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Słodkości Wielkanocne przez cały rok! W końcu babkami jesteśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. z mąki orkiszowej nie piekłam ciasta, widzę że sporo tracę :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka