niedziela, 10 maja 2015

Muffinki malinowo- czekoladowe

Wczoraj postanowiłam zużyć resztę mrożonych malinek. Jako, że miałam ogromną ochotę na coś słodkiego, wybór padł na muffiny. Do ciasta dodałam również gorzką czekoladę, która świetnie komponuje się z malinkami. Muffinki okazały się być mięciutkie, słodkie i bardzo smaczne. Spora część z nich znikła zaraz po wyjęciu z piekarnika, a to chyba o czymś świadczy.;)



Składniki na 16 sztuk:
składniki suche:
  • 200g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)
  • 50g mąki pszennej typ 450
  • 120g ksylitolu/ cukru
  • 4 paski gorzkiej czekolady
  • proszek do pieczenia
składniki mokre:
  • 250ml mleka
  • 50ml oleju
  • 2 jajka
  • szklanka malin*
*Maliny mogą być mrożone, świeże lub ze słoiczka.

Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. 
W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie zawartość obu misek łączymy, mieszając niezbyt długo, tylko do połączenie składników.
Ciasto przelewamy do foremek na muffiny (ja używam silikonowych).
Muffiny pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować muffinki z malinami i czekoladą, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • czekolada gorzka jest bogate w związki wspomagające pracę mózgu m.in: pirazynę; ponadto wzmacnia ona serce,
  • maliny zawierają sporo witaminy C, B1, E oraz potasu, wapnia i fosforu; sok z malin pomaga leczyć przeziębienia,
  • mąka pełnoziarnista jest doskonałym źródłem węglowodanów, błonnika oraz witamin z grupy B.

22 komentarze :

  1. Mniam! TO nadzienie w postaci malin urzeka! :D
    Kształty też są śliczne, nasze foremki serduszka są rozszerzane u góry i nie ma takiego fajnego efektu :/

    OdpowiedzUsuń
  2. czekolada i malinki to cudne i bardzo pyszne połaczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju czemu jak nie mogę takich rzeczy jeść ;c pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiały smakować wspaniale :) Muffinki z malinami (robię je z dodatkiem płatków owsianych) to jedne z moich ulubionych :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z płatkami jeszcze nigdy nie robiłam, ciekawy pomysł;)

      Usuń
  5. Fantastyczne te muffinki :-) porywam sobie jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Jak widać, to co pyszne i słodkie może być też zdrowe :) Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  7. Super czekolada z malinami , ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja tak dawno nie robiłam muffinek, aż nabrałam ochoty :)
    Masz świetne foremki w kształcie serduszek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Słodycze bez kary - to lubię :) bardzo fajny i kreatywny przepis. No i do tego ten kształt serca :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przypomniałaś mi o tym, jak dawno nic nie piekłam!

    OdpowiedzUsuń
  11. ale dawno piekłam muffiny :):) Twoje wyglądają znakomicie i bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale piękne muffinki! :) Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale! Koniecznie daj znać jak ci smakowały;)

      Usuń
  13. A ile dokładnie proszku do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wprowadziłam drobne zmiany - super! Muffinki wyszły bardzo dobre, a ich dużym plusem jest szybkość wykonania i duży wachlarz smaków. Kolejny znakomity przepis. Powiem nawet - jeden z lepszych ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale, że muffiny ci wyszły i smakowały!:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka