środa, 29 lipca 2015

Sernik na zimno z morelami

Tego ciasta raczej nie powinnam nazywać sernikiem, bo wcale nie ma w nim sera. Raczej pasowałoby tu coś w stylu jogurtownika, no ale nie będę tworzyć nowych nazw.;)
Przygotowanie sernika oraz jego skład są dziecinnie proste. Jedynym bardziej wymagającym elementem mogą okazać się biszkopciki, które znajdują się w warstwie jogurtu i moreli. Ale zapewniam was, na pewno się wam uda.
Przepis na biszkopciki pochodzi z książki Gordona Ramsaya pt. "Desery". Jeśli wolicie możecie zamienić je na biszkopty z mojego przepisu.



Składniki na sernik o średnicy 18cm:
warstwa jogurtowa:
  • 400g jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
  • łyżka cukru waniliowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny+ niewielka ilość wody
warstwa owocowa:
  • 500g moreli
  • 125g jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny+ niewielka ilość wody
  • 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
biszkopciki- damskie paluszki:
  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • 30g mąki pszennej
  • 30g mąki kukurydzianej
galaretka:
  • 1/2l soku brzoskwiniowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
Biszkopty:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. W drugiej misce ucieramy żółtka i dodajemy je do bezy. Miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z ciastem.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy nieduże paluszki.
Biszkopciki pieczemy przez około 7- 10 minut.

Warstwa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Do miski wlewamy jogurt. Dodajemy cukier zwykły i waniliowy oraz sok z cytryny. Dolewaemy żelatynę i całość dokładnie blendujemy.

Warstwa owocowa:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Morele myjemy i obieramy. Kroimy je na mniejsze części i wkładamy do miski. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy do nich cukier, jogurt i wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Blendujemy.

Galaretka:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym soku. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wykonanie:
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy połowę paluszków. Na nie wlewamy warstwę jogurtową i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Po tym czasie układamy resztę biszkoptów, zalewamy kemem owocowym i odstawiamy do stężenia.
Na wierzch kładziemy delikatnie stęzałą galaretkę.
Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Wygląda smakowicie i gdyby nie ta żelatyna to chętnie bym takie cudo zjadła :) Ale myślę, że agar też się tutaj doskonale sprawdzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karolinko, widzę, że nie marnujesz wakacji :). Muszę zajrzeć do Ciebie niebawem i poczytać oraz pooglądać, bo mam spore zaległości :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak czytaj, bo przepisów stale przybywa;)

      Usuń
  3. Mniam jakie pyszności u ciebie. Sięgam po kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam jakie pyszności u ciebie. Sięgam po kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! wszystko co morelowe to musi być pyszne! Przepięknie te kostki wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka