wtorek, 29 września 2015

Tarta sernikowa z kremem dyniowo- brzoskwiniowym

Od kiedy zaopatrzyłam się w formę do tarty dość często je przygotowuję. Do tej pory prezentowałam wam trzy letnie propozycję: rabarbarową, jeżynową i truskawkową. Jednak lato już za nami, teraz na blogu królują jesienne smaki, w związku z tym mam dla was dzisiaj przepis na dyniową tartę z karmelizowanymi orzechami. Brzmi i smakuje cudownie.;)
Karmelizowane orzechy najlepiej jest przygotować w dniu podania tarty, dlatego że nie są one zbyt trwałe i cukier łatwo się rozpuszcza




Składniki na tartę o średnicy 26cm:
spód:
  • 80g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80g mąki ryżowej
  • 70g masła, zimnego
  • łyżka jogurtu greckiego
  • nieduże jajko
  • 40g cukru brązowego
masa serowa:
  • 340g sera białego
  • 140g jogurtu greckiego
  • 60g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka cukru waniliowego
krem:
  • 200g dyni (bez ziaren i po obraniu)
  • 200g świeżych brzoskwiń (bez pestek i po obraniu)
  • 60g cukru brązowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżeczki kardamonu
  • 8g żelatyny
karmelizowane orzechy:
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/5 szklanki cukru 
  • łyżeczka masła
Spód:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę lub, jeśli się nam spieszy, do zamrażarki na pół godziny.
Masa serowa:
Ser biały mielimy dwu-trzykrotnie, albo blendujemy bardzo dokładnie, aż do otrzymania gładkiej masy. Miksujemy go dokładnie z jogurtem i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy do niego jajka utarte z cukrem i łączymy.
Krem:
Dynie kroimy w kostkę, brzoskwinie na ósemki i wrzucamy je do garnka, zasypujemy cukrem, przyprawami i gotujemy, aż do miękkości. Po tym czasie, gorącą zawartość garnka blendujemy z dodatkiem żelatyny na gładki krem. 
Karmelizowane orzechy:
Na suchą patelnie wsypujemy cukier, dodajemy masło. Mieszankę stale mieszamy, bo dość łatwo jest ją przypalić. Gdy zmieni kolor na karmelowy wsypujemy orzechy, bardzo dokładnie je mieszamy i przekładamy na arkusz papieru do pieczenia. Kiedy wystygną możemy je pokroić.
Wykonanie:
Blaszkę do tarty smarujemy cienką ilością tłuszczu i delikatnie posypujemy mąką, a jej nadmiar strzepujemy. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto (Opcja dla leniwych, którzy nie chcą rozkładać stolnicy- ciasto po prostu wgniatamy do formy.:)) Ponownie wstawiamy je do lodówki na 20 minut. 
Nagrzewamy piekarnik do 220C. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, a na niego wysypujemy obciążnik np. suchy ryż. Spód pieczemy przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy papier z ryżem, a wylewamy masę serową i całość ponownie pieczemy w temperaturze 170C przez około 30 minut.
Gdy tarta wystygnie, nakładamy na nią krem i orzechy. Wstawiamy ją do lodówki.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Nie możemy się napatrzeć :) Twoje tarty wyglądają obłędnie a my jeszcze żadnej nie zrobiłyśmy :P wstyd......
    Dynia, cynamon i ser to jak najbardziej idealne połączenie dla nas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ależ to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernikowy krem na pewno świetnie współgra z dynią - uwielbiam ten duet ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba ta masa serowa i karmelizowane orzechy ;) Cudnie to wszystko razem wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie trochę zbyt skomplikowana, ale chyba warto się wysilić, bo efekt jest powalający!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowanie i zjedzenie tej tarty to sama przyjemność. Nie jest aż tak skomplikowana;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka