Jako, że sezon na cytrusy już się zaczął, postanowiłam podzielić się z wami pomysłem na aromatyczny cukier pomarańczowy. Do jego przygotowania potrzebujecie naprawdę niewiele- skórki z pomarańczy, które i tak byście wyrzucili, no i oczywiście trochę cukru.
- szklanka cukru
- 3 pomarańcze
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Osuszamy je i ścieramy ich skórkę na tarce. Suszymy ją w piekarnik, albo kładziemy na papierze do pieczenia lub śniadaniowym i pozostawiamy na ciepłym grzejniku na noc.
Gdy skórka pomarańczowa całkowicie wyschnie mielimy ją w młynku do kawy, aż do uzyskania pyłku. Przesypujemy ją do słoiczka, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Do tej pory wszędzie można było znaleźć cukier waniliowy a tu niespodzianka pomarańczowy. Prosty i genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAkurat nut cytrusowych w cukrze nie lubię, ale nie zmienia to faktu, że przepis jest bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł! Chyba wypróbuję! :D
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł!! muszę wypróbować;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdo wypieków będzie idealny! ;)
OdpowiedzUsuńDo kawki, gorącej czekolady, ciasta idealny :D
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nigdy takiego nie widziałem, a szkoda, bo w sklepach można dostać jedynie cukier waniliowy lub cynamonowy. Lubię aromat pomarańczowy do ciasta, więc może kiedyś spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńo takim nie słyszałam, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam cukier pomarańczowy, bardzo mi smakuje i często muszę go dorabiać.
OdpowiedzUsuńWynajem magazynów Bydgoszcz to usługa, która cieszy się dużym zainteresowaniem wśród przedsiębiorców. Oferowane magazyny charakteryzują się wysokim standardem, bezpieczeństwem oraz dostępem do niezbędnych usług logistycznych. Takie obiekty są idealne dla firm, które chcą optymalizować swoje procesy logistyczne i składowanie towarów. Wynajem magazynu w Bydgoszczy umożliwia elastyczne zarządzanie przestrzenią magazynową, co jest szczególnie ważne w przypadku sezonowych wahań w zapotrzebowaniu na magazynowanie.
OdpowiedzUsuńSyrop cukru inwertowanego jest wykorzystywany w produkcji żywności i napojów jako naturalny słodzik, który charakteryzuje się lepszą rozpuszczalnością i stabilnością w porównaniu do tradycyjnego cukru. Syrop ten jest szczególnie popularny w przemyśle cukierniczym, gdzie jest używany do produkcji słodyczy, deserów i napojów gazowanych.
OdpowiedzUsuń