sobota, 19 grudnia 2015

Ciastka pomarańczowe

Dziś mam dla was przepis na aromatyczne, chrupiące ciasteczka pomarańczowe. Do ich przygotowania zainspirowały mnie dwie receptury. Pierwszą z nich jest stary przepis mamy na ciasteczka z cukrową skorupką, a drugą tradycyjne ciasto francuskie. Po połączeniu receptur i wprowadzeniu paru zmian powstały pyszne ciacha pomarańczowe.



Składniki na 25 sztuk:

  • 150g mąki kukurydzianej
  • 150g mąki pszennej typ 650
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 150ml soku pomarańczowego
  • 50ml mleka
  • 50g masła, zimnego
  • jajko
  • cukier pomarańczowy
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek, sok pomarańczowy, mleko i skórkę. Zagniatamy gładkie ciasto. Wałujemy je na prostokąt o grubości 3-4 mm. Masło kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na połowie ciasta, pozostawiając margines o szerokości 1cm. Składamy je na pół i sklejamy brzegi, tak, aby masło było w środku. Ciasto wałkujemy i składamy na pół. Czynność tą powtarzamy 3 razy.
Z ciasta rozwałkowanego na grubość 3-4mm wykrawamy okrągłe ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem pomarańczowym.
Ciasta pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190C.
Smacznego:)

3 komentarze :

  1. Już z daleka widać, że motywem przewodnim w smaku jest pomarańcza (pomijając te owoce w tle xD). Fajne grubaśne wyszły :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka