niedziela, 26 lutego 2017

Scones z żurawiną, płatkami owsianymi i słonecznikiem

Tym razem mam dla was propozycję na pyszne, śniadaniowe scones z żurawiną, słonecznikiem i płatkami owsianymi. Bułeczki te są popularne w Wielkiej Brytanii. Podaje się je do popołudniowej herbatki. Moja wersja jest nieco "ulepszona"- przyrządzona z mąki pełnoziarnistej i brązowego cukru. Bułeczki najlepiej smakują ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale drugiego dnia też są naprawdę wyborne. Świetnie pasuje do nich serek wiejski lub jogurt i owoce.



Składniki na 12 sztuk:
  • 200g mąki pszennej typ 650
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g brązowego cukru
  • 80g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 200ml mleka
  • 60g żurawiny
  • 40g słonecznika
  • 20g płatków owsianych pełnoziarnistych
Do miski przesiewamy mąki, a następnie dosypujemy do nich proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy miękkie masło i zagniatamy je razem z mąką na kruszonkę. Wbijamy jajka. Dolewamy mleko. Dosypujemy żurawinę, płatki owsiane i słonecznik. Zagniatamy na gładkie ciasto.
Formujemy z niego w rękach okrągłe bułeczki i kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 12 sztuk, ale możecie zrobić więcej mniejszych.
Bułeczki pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Wyobrażam sobie, że smakowały obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam scones :) Fajne, muszę kiedyś spróbować :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale! Muszę koniecznie takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojoj ale apetycznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Raz zrobiłyśmy (chyba dwa lata temu) i mimo, że nam smakowały jakoś nie wykonałyśmy kolejnych. Chyba musimy gdzieś sobie je zapisać w kalendarzu planowanych wypieków xD

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka