Tym razem mam dla was propozycję na pyszne, śniadaniowe scones z żurawiną, słonecznikiem i płatkami owsianymi. Bułeczki te są popularne w Wielkiej Brytanii. Podaje się je do popołudniowej herbatki. Moja wersja jest nieco "ulepszona"- przyrządzona z mąki pełnoziarnistej i brązowego cukru. Bułeczki najlepiej smakują ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale drugiego dnia też są naprawdę wyborne. Świetnie pasuje do nich serek wiejski lub jogurt i owoce.
Składniki na 12 sztuk:
- 200g mąki pszennej typ 650
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g brązowego cukru
- 80g miękkiego masła
- 2 jajka
- 200ml mleka
- 60g żurawiny
- 40g słonecznika
- 20g płatków owsianych pełnoziarnistych
Do miski przesiewamy mąki, a następnie dosypujemy do nich proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy miękkie masło i zagniatamy je razem z mąką na kruszonkę. Wbijamy jajka. Dolewamy mleko. Dosypujemy żurawinę, płatki owsiane i słonecznik. Zagniatamy na gładkie ciasto.
Formujemy z niego w rękach okrągłe bułeczki i kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 12 sztuk, ale możecie zrobić więcej mniejszych.
Bułeczki pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Wyobrażam sobie, że smakowały obłędnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam scones :) Fajne, muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wyglądają wspaniale! Muszę koniecznie takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńOjoj ale apetycznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńRaz zrobiłyśmy (chyba dwa lata temu) i mimo, że nam smakowały jakoś nie wykonałyśmy kolejnych. Chyba musimy gdzieś sobie je zapisać w kalendarzu planowanych wypieków xD
OdpowiedzUsuń