Do pełnoziarnistych gofrów wspaniale pasuje jogurt naturalny i świeże owoce. Ja wybrałam słodkie mango.
Jeśli macie ochotę na więcej przepisów na gofry, to znajdziecie je tutaj.
Składniki na 8 sztuk:
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
- szklanka płatków orkiszowych
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
Białko ubijamy na sztywną pianę, a żółtko odkładamy do szklanki.
Płatki mielimy blenderem lub w młynku do kawy na nieco drobniejsze kawałki, ale nie na mąkę.
Wsypujemy je do miski i dodajemy do nich przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i cukier. Dolewamy mleko, wodę i dodajemy żółtko. Miksujemy. Dokładamy ubite wcześniej białko i ponownie miksujemy, tylko do połączenia składników.
Gofry pieczemy w nagrzanej i lekko natłuszczonej gofrownicy. Swoje piekłam przez około 5 minut. Jednak czas pieczenia jest zależny od mocy gofrownicy (moja ma 1200W) i ich grubości, więc najlepiej ustalić go samodzielnie.
Smacznego:)
Muszę w końcu zrobić gofry - zawsze mam takie plany, a jak przychodzi sobota to kończy się na plackach :D
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu wydobyć z szafy gofrownicę i zrobić takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńGofry serducha są najlepsze :) Płatki orkiszowe to fajny dodatek :)
OdpowiedzUsuń