wtorek, 14 lutego 2017

Śniadaniowe inspiracje 16

W dzisiejszym zestawieniu mam dla was kilka nowości od firmy Cenos- trzy rodzaje pełnoziarnistych płatków: owsiane, orkiszowe i gryczane. Najciekawsze były dla mnie płatki gryczane, bo chociaż nie jestem fanką charakterystycznego zapachu tego zboża, to w płatkach jest on bardzo delikatny, nawet przyjemny.
Płatki orkiszowe smakują dość podobnie do najpopularniejszych, owsianych, czyli też są przepyszne.
Pierwszy pucharek zawiera bardzo popularne płatki owsiane, ugotowane z dodatkiem siemienia lnianego i zmielonych orzechów włoskich. Do takiej kompozycji świetnie pasuje domowy dżem jabłkowy, serek wiejski i granola.
Do garnka wsypujemy 50g płatków owsianych, łyżkę siemienia lnianego, czubatą łyżkę zmielonych na mąkę orzechów włoskich i łyżeczkę brązowego cukru. Dolewamy 3/4 szklanki mleka i gotujemy przez kilka minut, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty.


Drugie śniadanko zdecydowanie jest moim ulubionym. Pucharek zawiera nowość, czyli płatki gryczane ugotowane na mleku z dodatkiem budyniu waniliowego. Wierzch śniadanka ponownie zdobi dżem jabłkowy, granola i milki-waye (pozostałości z choinki:)).
Do garnka wsypujemy 50g płatków gryczanych, łyżkę waniliowego proszku budyniowego, łyżeczkę brązowego cukru i dolewamy 3/4 szklanki mleka. Gotujemy stale mieszając, aż mleko zostanie wchłonięte.

Kolejny pucharek zawiera płatki orkiszowe ugotowane z kaszą manną, masłem orzechowym, cynamonem i ostropestem. Całość świetnie smakuje z dodatkiem serka wiejskiego i płatków cynamonowych firmy Cenos.
Do garnka wsypujemy 35g płatków orkiszowych, 15g kaszy manny, łyżeczkę cukru brązowego, łyżeczkę ostropestu i pół łyżeczki cynamonu. Dodajemy 3/4 szklanki mleka i łyżeczkę masła orzechowego. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż do wchłonięcia mleka.

Ostatnie śniadanko to płatki orkiszowe z dodatkiem wiórków kokosowych i banana, usmażone na oleju kokosowym. Po przygotowaniu podałam je z rodzynkami.
Do miseczki wsypujemy 50g płatków orkiszowych, łyżkę wiórków kokosowych i zalewamy je niewielką ilością mleka (około 1/3-1/2 szklanki). Pozostawiamy je na co najmniej 30 minut (można zalać je wieczorem, a smażyć rano). Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego, wsypujemy płatki i dodajemy banana pokrojonego w plastry. Smażymy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do pucharka i podajemy z rodzynkami.

2 komentarze :

  1. Pierwsza kompozycja chyba podoba mi się najbardziej, choć trudno się zdecydować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Propozycje śniadaniowe prezentują się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka