- 2/3 szklanki mąki sojowej
- 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka waniliowego mleka sojowego
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- jajko
- łyżka domowego cukru waniliowego
Do miski przesiewamy mąki, wlewamy płyny, wbijamy jajko, dodajemy cukier. Składniki miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Jak zawsze przed pierwszym delikatnie ją natłuszczamy.
Smacznego;)
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Jak zawsze przed pierwszym delikatnie ją natłuszczamy.
Smacznego;)
Dlaczego warto przygotować naleśniki sojowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- soja jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor. potas, żelazo, magnez i wapń,
- wanilia ma lecznicze właściwości- zawiera związki pobudzające organizm, jednak nie uzależniają one; ciekawostką jest to, że wanilia jest niedojrzałym owocem storczyka.
mąka sojowa jest świetna, zastępuje jajka, także ja zawsze robie bez jajek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za cenną informację;)
UsuńTwoje dodatki są idealne do naleśników... tylko powideł nam brakuje (ale je najchętniej dodawałybyśmy do wszystkiego :P )
OdpowiedzUsuńNo tak, powidła są takie smaczne, a zwłaszcza te domowe;)
UsuńTeż robię naleśniki na roślinnym, jednak nigdy nie robiłem z dodatkiem mąki sojowej. Najlepsze są z owocami i z gorzką czekoladą. :)
OdpowiedzUsuńFajna strona, urozmaici mi moją dietę. Będę zaglądał. Pozdrawiam. :)
Tak, owoce i gorzka czekolada to świetne połączenie;)
OdpowiedzUsuńBardzo cieszę się, że moja strona ci się podoba:)