Na blogu możecie znaleźć też inne przepisy na płatki- tu i tu.
Składniki:
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 100g mąki pszennej typ 650
- 80g brązowego cukru
- łyżka cukru waniliowego
- czubata łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g jogurtu naturalnego
- 50ml mleka
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy lub zagniatamy ręcznie w misce.Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich osobno wałkujemy między papierami do pieczenia- ucinamy kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy, kładziemy na niego ciasto i przykrywamy kolejnym papierem. Cienko rozwałkowane ciasto kroimy radełkiem lub zwykłym nożem na małe prostokąciki.
Płatki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10-15 minut. Czas pieczenia jest zależny od grubości ciasta. Jeśli jest ono cieniutkie, to 10 minut na pewno wystarczy. Jednak jeżeli płatki są grubsze, czas należy wydłużyć.
Gdyby po upieczeniu i wystygnięciu okazało się, że ciasto nie jest wystarczająco chrupiące, to można zostawić płatki nieprzykryte na blaszce na noc i wtedy wyschną.
Przechowujemy je w szczelnie zamykanym słoiku lub pojemniku.
Smacznego:)
Nigdy nie jadałam domowych płatków, jestem pewna, że są rewelacyjne, wyglądają mega apetycznie! Śniadanie pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńMmmm, rewelacja!!!!
OdpowiedzUsuńKiedyś nas na nie namówisz :D Ale prędzej we wakacje jak będziemy miały stały dostęp do piekarnika i dużo wolnego czasu na spełnienie wszystkich pomysłów cukierniczych :)
OdpowiedzUsuńMój Junior uwielbia takie sklepowe :-) świetny pomysł aby zrobić takie samemu :-) zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńSuper, nie wiedziałam że płatki można zrobić w domu :D
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, zjadłabym je na sucho :)
OdpowiedzUsuńA popularne płatki cynamonowe przez długi czas były moimi ulubionymi ;)
Rewelacyjne rozwiązanie na sklepowe płatki śniadaniowe!
OdpowiedzUsuńFantastyczne! :)
OdpowiedzUsuńJa bym je zjadła jak najlepsze ciasteczka!
OdpowiedzUsuńCynamon ! <3
OdpowiedzUsuńPewnie jadłabym je i bez mleka. :)
Świetny pomysł na domowe płatki!
Cudne! Muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńSuper, ja na większość sklepowych nie mogę patrzeć. :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! ja bym dodała ksylitol albo miód :)
OdpowiedzUsuń