środa, 13 lipca 2016

Makaron z cieciorką w pomidorach

Pomimo tego, że nie przepadam za świeżymi pomidorami, to bardzo lubię jeść je na ciepło. Uwielbiam, gdy są doprawione świeżymi ziołami i znajdują się w towarzystwie innych, pysznych składników. Dzisiaj są to: ciecierzyca, którą lubię za jej lekko orzechowy posmak, czerwona soczewica i domowej roboty makaron. W mojej wersji dodałam do niego mąką z cieciorki, ale jeśli jej nie macie, to bez problemu możecie zastąpić ją zwykłą, pszenną. Oprócz tego, do makaronu dorzuciłam świeże zioła, które nadają mu piękny zapach.



Składniki na 2 duże porcje:
makaron:

  • 70g mąki pszennej typ 650
  • 30g mąki z cieciorki*
  • nieduże jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • kilka listków świeżej bazylii i oregano
sos:
  • 400g pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól 
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii i oregano
  • 50g soczewicy czerwonej
  • 50g cieciorki suchej/ 100g cieciorki z puszki**
*Można zastąpić tą samą ilością mąki pszennej.
**Jeśli używacie cieciorki suchej, to należy ją namoczyć w wodzie przez noc. Rano wymienić wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i gotować przez 1,5 godziny. Ciecierzycę z puszki można od razu dodać do sosu.

makaron:
Listki bazylii i oregano myjemy i drobno siekamy. 
Do miski przesiewamy mąki, wbijamy jajko i dodajemy sól oraz zioła. Zagniatamy gładkie ciasto na makaron. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
W międzyczasie robimy sos.
Po upływie 30 minut ciasto wałkujemy w maszynce do makaronu. Możemy podsypywać je mąką. Makaron tniemy na wybraną grubość. Gotujemy go przez 3-4 minuty. Odcedzamy.
sos:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je na desce w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pomidory, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte i drobno posiekane zioła. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż pomidory się rozpadną. 
Dosypujemy soczewicę. Jeśli pomidory nie były soczyste i sos jest zbyt gęsty, możemy dolać wody. Po 10 minutach od dosypania soczewicy dodajemy cieciorkę. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na talerz nakładamy świeżo ugotowany makaron, cieciorkę w pomidorach i podajemy.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Świetna kompozycja - a taki sosik z domowym makaronem musiał smakować wspaniale - widać w tym daniu wiele smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. WoW! Ekstra domowy makaron i to z mąką z cieciorki! :D Z chęcią wsunęłybyśmy takie danie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna opcja dla wegetarian - uwielbiam makaron z cieciorką :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam ale bym zjadła :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka