Do upieczenia sernika użyłam mąki pszennej typ 650, ale możecie zastąpić ją pełnoziarnistą, a zwykły cukier zastąpić brązowym.
Składniki na blachę o wymiarach 25x40cm:
ciasto:
- 200g mąki pszennej typ 650
- 100g zimnego masła
- 60g cukru
- 1kg bialego sera
- 200g jogurtu naturalnego
- 200g cukru
- 4 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- torebka budyniu waniliowego (40g)
- 600g brzoskwiń
ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i masło pokrojone w małe kosteczki. Szybko zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki.
masa serowa:
Ser blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niego jogurt i dokładnie miksujemy.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszysta masę.
Jajka dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy. Dosypujemy również budyń i ponownie miksujemy.
wykończenie:
Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki.
Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Wysypujemy na niego schłodzoną kruszonkę i przygniatamy ręką, aby stworzyła równą warstwę. Następnie, na kruszonkę, wylewamy masę serową i kładziemy na nią brzoskwinie.
Sernik pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Wygląda maksymalnie kremowo :D
OdpowiedzUsuńPyszna sernikowa klasyka:)
OdpowiedzUsuńBabcia robi własnie taki z brzoskwiniami i jest to jej popisowe ciacho :D
OdpowiedzUsuńTobie też super wyszło i na pewno równie smaczne :)
Uwielbiam sernik,ten wygląda wspaniale :):)
OdpowiedzUsuńZ brzoskwiniami lubię najbardziej ;-)
OdpowiedzUsuń