piątek, 29 lipca 2016

Sernik z brzoskwiniami

Słowa: miękki, kremowy, słodki i wciągający idealnie określają dzisiejszy wypiek. Jest to sernik, który upiekłam na prostym spodzie z kruszonki, do masy serowej dodałam cukier waniliowy i budyń, a wierzch ozdobiłam wyśmienitymi brzoskwiniami z ogródka.
Do upieczenia sernika użyłam mąki pszennej typ 650, ale możecie zastąpić ją pełnoziarnistą, a zwykły cukier zastąpić brązowym.


Składniki na blachę o wymiarach 25x40cm:
ciasto:
  • 200g mąki pszennej typ 650
  • 100g zimnego masła
  • 60g cukru
masa serowa:
  • 1kg bialego sera
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • torebka budyniu waniliowego (40g)
  • 600g brzoskwiń
ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i masło pokrojone w małe kosteczki. Szybko zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki.
masa serowa:
Ser blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niego jogurt i dokładnie miksujemy.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszysta masę.
Jajka dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy. Dosypujemy również budyń i ponownie miksujemy.
wykończenie:
Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki.
Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Wysypujemy na niego schłodzoną kruszonkę i przygniatamy ręką, aby stworzyła równą warstwę. Następnie, na kruszonkę, wylewamy masę serową i kładziemy na nią brzoskwinie.
Sernik pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Wygląda maksymalnie kremowo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Babcia robi własnie taki z brzoskwiniami i jest to jej popisowe ciacho :D
    Tobie też super wyszło i na pewno równie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sernik,ten wygląda wspaniale :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z brzoskwiniami lubię najbardziej ;-)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka