Uwielbiam połączenie owoców i czekolady. Tym razem wybór padł na leśne jagody, które doskonale komponują się z gorzką czekoladą. Ciasto na muffiny przygotowałam na bazie mąki pełnoziarnistej. Dodałam do niego również otręby, więc jest to zdecydowanie zdrowsza wersja klasycznego wypieku.
składniki mokre:
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
składniki suche:
- 100g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 100g mąki pszennej typ 650
- 100g otrębów owsianych
- 150g cukru/ ksylitolu
- 200g jagód
- 100g czekolady gorzkiej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Borówki myjemy i osuszamy.
Składniki mokre mieszamy w jednej misce, a suche w drugiej. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką (nie mikserem, bo muffiny będą zbite).
Składniki mokre mieszamy w jednej misce, a suche w drugiej. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy łyżką (nie mikserem, bo muffiny będą zbite).
Ciasto przelewamy do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych). Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 25 minut.
Smacznego:)
Prezentują się wspaniale - tak pysznie i mrocznie zarazem ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie o to mi chodziło:D
UsuńKuszące... chętnie porwałabym jednego:)
OdpowiedzUsuńTzn. już są jagody? Mamy nadzieję, że nie przegapimy sezonu xD
OdpowiedzUsuńTe połączenie smakowe to ideał dla nas i naszego taty :) Musimy mu takie zrobić :D
Jagody już są:)
UsuńKoniecznie je upieczcie:D
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają wybornie! Myślę, że byłyby idealne z jogurtem sojowym na drugie śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wprowadziłam drobne zmiany wynikające z braku odpowiednich składników - efekt oczywiście świetny. Przepis szybki, rodzinka i koleżanki zadowoleni. Tak powinno być! XD
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:D
UsuńJakie pyszności:) Dostanę jedną? Proszę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/