Jeśli akurat nie macie porzeczek, a chcecie upiec tartę z budyniem, to możecie zastąpić je malinami, jeżynami lub jagodami.
Składniki:
ciasto:
- 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40g mąki pszennej typ 650
- 40g zimnego masła
- 30g cukru brązowego
- 2 łyżki mleka
budyń:
- 400ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
dodatkowo:
- 250g porzeczek
ciasto:
Mąki przesiewamy do miski. Dosypujemy cukier, dolewamy mleko i dodajemy zimne masło, posiekane w kosteczkę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Formę do tary smarujemy dokładnie, niewielką ilością masła. Oprószamy ją mąką, a jej nadmiar strzepujemy. Ciasto wałkujemy na okrągły kształt wielkości formy. Przekładamy je do niej i dokładnie dopasowujemy do brzegów.
Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy na niego obciążnik (np. suchy ryż).
Ciasto pieczemy przez 8 minut w 200C. Zdejmujemy z niego papier z ryżem i ponownie pieczemy ciasto, ale w 180C, przez 5-7 minut.
Gdy ciasto wystygnie, wyjmujemy je z formy.
budyń:
Do garnka wlewamy 300ml mleka, dosypujemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie, w szklance dokładnie mieszamy 100ml mleka, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Powstałą miksturę dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Od momentu ponownego wrzenia, budyń gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Budyń pozostawiamy do wystygnięcia.
wykończenie:
Porzeczki myjemy i pozostawiamy na durszlaku, aż do wyschnięcia.
Na całkowicie przestygnięte ciasto nakładamy schłodzony budyń i posypujemy go porzeczkami.
Tartę możemy jeść od razu lub po schłodzeniu.
Tarta najlepiej smakuje pierwszego i drugiego dnia.
Smacznego:)
Budyń i kwaśne porzeczki a to wszystko na kruchym spodzie. Pychotka!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie !! :) A zamiast czerwonych porzecze użyłabym malin lub jagód ;)
OdpowiedzUsuńRobiłem kiedyś podobną, była boska :D
OdpowiedzUsuńsłodkie i kwaśne,,,uwielbiam takie połączenia !
OdpowiedzUsuń