Składniki na 2 duże porcje:
makaron:
- 70g mąki pszennej typ 650
- 30g mąki z cieciorki*
- nieduże jajko
- płaska łyżeczka soli
- kilka listków świeżej bazylii i oregano
sos:
- 400g pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii i oregano
- 50g soczewicy czerwonej
- 50g cieciorki suchej/ 100g cieciorki z puszki**
*Można zastąpić tą samą ilością mąki pszennej.
**Jeśli używacie cieciorki suchej, to należy ją namoczyć w wodzie przez noc. Rano wymienić wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i gotować przez 1,5 godziny. Ciecierzycę z puszki można od razu dodać do sosu.
makaron:
Listki bazylii i oregano myjemy i drobno siekamy.
Do miski przesiewamy mąki, wbijamy jajko i dodajemy sól oraz zioła. Zagniatamy gładkie ciasto na makaron. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
W międzyczasie robimy sos.
Po upływie 30 minut ciasto wałkujemy w maszynce do makaronu. Możemy podsypywać je mąką. Makaron tniemy na wybraną grubość. Gotujemy go przez 3-4 minuty. Odcedzamy.
sos:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je na desce w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pomidory, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte i drobno posiekane zioła. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż pomidory się rozpadną.
Dosypujemy soczewicę. Jeśli pomidory nie były soczyste i sos jest zbyt gęsty, możemy dolać wody. Po 10 minutach od dosypania soczewicy dodajemy cieciorkę. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na talerz nakładamy świeżo ugotowany makaron, cieciorkę w pomidorach i podajemy.
Smacznego:)
Świetna kompozycja - a taki sosik z domowym makaronem musiał smakować wspaniale - widać w tym daniu wiele smaku ;)
OdpowiedzUsuńWoW! Ekstra domowy makaron i to z mąką z cieciorki! :D Z chęcią wsunęłybyśmy takie danie :D
OdpowiedzUsuńIdealna opcja dla wegetarian - uwielbiam makaron z cieciorką :D
OdpowiedzUsuńMniam ale bym zjadła :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuń