piątek, 19 maja 2017

Drożdżowe babeczki z rabarbarem i kruszonką

Pierwszy w tym sezonie rabarbar z ogródka postanowiłam wykorzystać do upieczenia drożdżowych babeczek z kruszonką. Są one mięciutki, mają maślany zapach i lekko kwaskowaty smak, za sprawą rabarbaru. Dość dobrze zachowują świeżość, więc nawet po trzech dniach są miękkie. Ale oczywiście najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe:)



Składniki na 24 babeczki:
ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2/3 szklanki mleka
  • 25g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 150g rabarbaru

kruszonka:

  • 75g mąki pszennej typ 650
  • 30g cukru
  • 50g masła
ciasto:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałeczki.
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Pozostawiamy go na około 10 minut.
Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy pozostały cukier. Wlewamy masło i rozczyn. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie dosypujemy do niego rabarbar i jeszcze raz, krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 24 części o podobnej wielkości. Formujemy je na kuleczki i wkładamy do foremek na muffiny (ja używam silikonowych: nie trzeba ich natłuszczać). Babeczki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około 40 minut.
kruszonka:
Gdy babeczki rosną, przygotowujemy kruszonkę- wszystkie składniki szybko zagniatamy.
Kruszonką posypujemy wyrośnięte babeczki.
Pieczemy je przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Nie dość, że moje ulubione drożdżowe, to jeszcze z pysznym rabarbarem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają dokładnie tak, jak je opisujesz - na mięciutkie i bardzo maślane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak rabarbar to i kruszonka! Wspaniałe wyszły :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka