czwartek, 25 maja 2017

Granola czekoladowa ze zbożami ekspandowanymi

Granolę piekę dość często, bo bardzo lubię dodawać ją do porannych owsianek albo naleśników. Na blogu opublikowałam już kilka przepisów, które znajdziecie tutaj. Natomiast dziś mam dla was całkiem inną wersję granoli, która zawiera sporą ilość zbóż ekspandowanych. Dzięki nim nabrała ona całkiem innego, pysznego smaku. Zboża, zaraz po upieczeniu stają się bardzo chrupiące, jednak po dłuższym przechowywaniu w słoiku miękną, więc nie pieczcie jej zbyt dużo na zapas;)




Składniki:

  • 170g płatków
  • 40g zbóż ekspandowanych Cenos (żyto i ryż brązowy+ jabłko)
  • 2 banany
  • 2 łyżki oleju
  • 50g czekolady
Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki.
Banany i olej blendujemy, aż do otrzymania gładkiej masy. Dosypujemy do nich płatki, zboża i czekoladę. Mieszamy łyżką. Granolę przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 25 minut. Podczas pieczenia należy ją chociaż raz przemieszać. Granola jest gotowa, gdy podczas mieszania charakterystycznie szeleści.
Gdy granola całkowicie wystygnie, to przekładamy ją do słoika.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Granoli nigdy nie jest za dużo :D W takiej postaci można ją jeść kilogramami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również jestem wielką fanką domowej granoli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie zboża - dobrze chrupią, ale są miękkie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Banan, czekolada i płatki musiały stworzyć coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka domowa granola to coś świetnego :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka