środa, 31 maja 2017

Sernik z ricotty z białą czekoladą i malinami

Pierwszy sernik z ricottą upiekłam dwa lata temu. Jego konsystencja i smak zdecydowanie przypadły mi do gustu, więc tym razem postanowiłam przygotować ciasto tylko z ricotty, bez dodatku białego sera. Dodałam do niego też tabliczkę białej czekolady oraz maliny ze słoiczka. Dzięki takim dodatkom serniczek nabrał niebiańskiego smaku i jest dość słodki. Idealny deser na słoneczne, leniwe popołudnie:)

Składniki na blachę o średnicy 18cm:
spód:

  • 100g mąki pszennej typ 650
  • 30g cukru
  • 50g masła
masa serowa:
  • 100g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 500g ricotty
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • słoiczek malin
spód:
Z mąki, cukru i masła szybko zagniatamy kruszonkę. Przesypujemy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i przygniatamy. Wstawiamy do lodówki.
masa serowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ser i ponownie miksujemy. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. 
Gotową masę serową przekładamy na schłodzony spód. Na wierzch kładziemy maliny.
Sernik pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Połaczenie malin i białej czekolady bardzo lubię, poza tym bardzo podoba mi się struktura Twojego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak z jeżynami lub jagodami :D Malinki też świetnie w takim serniku smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka