piątek, 9 czerwca 2017

Biszkopt z serkiem waniliowym i rabarbarem

Korzystając z tego, że sezon na rabarbar jest w pełni, upiekłam kolejne ciasto. Jest to prosty biszkopt ze słodkim serkiem waniliowym oraz kwaskowatym rabarbarem, który nadaje wypiekowi charakteru. Ciasto jest naprawdę lekkie i proste w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się w roli letniego deseru.


Składniki na tortownicę o średnicy 18cm:
biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 13 szklanki mąki pszennej typ 650
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
warstwa rabarbaru;
  • 300g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklaki cukru
warstwa serka:
  • 600g serka waniliowego homogenizowanego w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale miksując, dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Dolewamy olej. Dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 15 minut.
Gdy przestygnie, kroimy go poziomo na dwie równe części.
rabarbar:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Umieszczamy go w garnku. Dosypujemy cukier i dolewamy 1/5 szklanki wody. Rabarbar podgrzewamy, aż całkowicie się rozgotuje.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej (nie wrzącej) wody i energicznie mieszamy, aby dobrze się rozpuściła. Dolewamy ją do ciepłego rabarbaru i mieszamy. Gdy rabarbar wystygnie, wstawiamy go do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy serek.
serek:
Żelatynę zalewamy niewielką ilości gorącej (nie wrzącej) wody i energicznie mieszamy, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Dolewamy ją do serka waniliowego i miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Serek wstawiamy do lodówki.
Na dnie tortownicy kładziemy pierwszy blat biszkopta, częściowo ścięty serek i przykrywamy go drugim blatem, na który kładziemy częściowo ścięty rabarbar. Ciasto wstawiamy do lodówki. Można je jeść, gdy obie warstwy całkowicie stężeją.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Wyglada leciutko, bardzo przyjemny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki mus rabarbarowy to idealny dodatek do reszty ciasta :) Śliczne warstwy ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie wygląda taki podział warstw :)
    Przez żelatynę ciasto jest nie dla mnie, ale narobiłaś mi ochoty na biszkopt ze śmietanką :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciastko! Ten podział warstw faktycznie wygląda naprawdę fajnie, spróbuję dziś coś podobnego przyrządzić :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie. Od samego patrzenia zrobiłam się glodna :-)

    Zapraszam do mnie : www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka