Składniki na tortownicę o średnicy 18cm:
biszkopt:
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 13 szklanki mąki pszennej typ 650
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
warstwa rabarbaru;
warstwa serka:- 300g rabarbaru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklaki cukru
- 600g serka waniliowego homogenizowanego w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki żelatyny
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale miksując, dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Dolewamy olej. Dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 15 minut.
Gdy przestygnie, kroimy go poziomo na dwie równe części.
rabarbar:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Umieszczamy go w garnku. Dosypujemy cukier i dolewamy 1/5 szklanki wody. Rabarbar podgrzewamy, aż całkowicie się rozgotuje.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej (nie wrzącej) wody i energicznie mieszamy, aby dobrze się rozpuściła. Dolewamy ją do ciepłego rabarbaru i mieszamy. Gdy rabarbar wystygnie, wstawiamy go do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy serek.
Gdy przestygnie, kroimy go poziomo na dwie równe części.
rabarbar:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Umieszczamy go w garnku. Dosypujemy cukier i dolewamy 1/5 szklanki wody. Rabarbar podgrzewamy, aż całkowicie się rozgotuje.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej (nie wrzącej) wody i energicznie mieszamy, aby dobrze się rozpuściła. Dolewamy ją do ciepłego rabarbaru i mieszamy. Gdy rabarbar wystygnie, wstawiamy go do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy serek.
serek:
Żelatynę zalewamy niewielką ilości gorącej (nie wrzącej) wody i energicznie mieszamy, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Dolewamy ją do serka waniliowego i miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Serek wstawiamy do lodówki.
Na dnie tortownicy kładziemy pierwszy blat biszkopta, częściowo ścięty serek i przykrywamy go drugim blatem, na który kładziemy częściowo ścięty rabarbar. Ciasto wstawiamy do lodówki. Można je jeść, gdy obie warstwy całkowicie stężeją.
Smacznego:)
Żelatynę zalewamy niewielką ilości gorącej (nie wrzącej) wody i energicznie mieszamy, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Dolewamy ją do serka waniliowego i miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Serek wstawiamy do lodówki.
Na dnie tortownicy kładziemy pierwszy blat biszkopta, częściowo ścięty serek i przykrywamy go drugim blatem, na który kładziemy częściowo ścięty rabarbar. Ciasto wstawiamy do lodówki. Można je jeść, gdy obie warstwy całkowicie stężeją.
Smacznego:)
Wyglada leciutko, bardzo przyjemny pomysł.
OdpowiedzUsuńTaki mus rabarbarowy to idealny dodatek do reszty ciasta :) Śliczne warstwy ^^
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda taki podział warstw :)
OdpowiedzUsuńPrzez żelatynę ciasto jest nie dla mnie, ale narobiłaś mi ochoty na biszkopt ze śmietanką :D
Super ciastko! Ten podział warstw faktycznie wygląda naprawdę fajnie, spróbuję dziś coś podobnego przyrządzić :P
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Od samego patrzenia zrobiłam się glodna :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : www.mecooks.com
Smakowite ciacho :D
OdpowiedzUsuń