Sałatka, podana z chlebem, doskonale sprawdza się w roli obiadu.
Składniki na 2 porcje:
- filet z kurczaka
- 60g fasoli orzełek Cenos ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu
- kilka rzodkiewek
- kilka liści sałaty
- kilka listków szczypiorku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- bazylia
- oregano
Filet z kurczaka dokładnie oczyszczamy i myjemy. Przyprawiamy go solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregno. Mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia, kładziemy na blasze i wstawiamy do piekarnika. JKurczaka pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Po upieczeniu, gdy mięso wystygnie, kroimy je w plastry.
Sałatę, rzodkiewkę i szczypiorek myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki kroimy wg uznania.
Sałatę, fasolę, kurczaka, rzodkiewkę i szczypiorek układamy na talerzach. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek. Podajemy od razu, solo lub z chlebem.
Smacznego:)
Mnie by wystarczyła sama fasola z tymi dodatkami, dawno jej nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy tą fasolę i cos nam się zdaje, że zapasy strączków w zamrażarce nam się kończą i trzeba będzie je uzupełnić... najlepiej tą falką :D
OdpowiedzUsuń