poniedziałek, 16 lutego 2015

Kotlety z ciecierzycy

Po zrobieniu mleka z ciecierzycy pozostało mi sporo masy cieciorkowej, którą musiałam jakoś wykorzystać. Najpierw myślałam o słodkich placuszkach, ale w komentarzach pojawił się pomysł zrobienia z niej kotletów. Skorzystałam z niego i przygotowałam je parę dni temu na obiad. Przyznam, że okazał się on być strzałem w dziesiątkę. Po odpowiednim przyprawieniu kotleciki nabrały "charakteru", były bardzo smaczne.
Swój obiadek zjadłam z kaszą gryczaną i surówką z jabłka i papryki.


Składniki na 10 sporych kotletów:

  • 500g puree z ciecierzycy*
  • 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej żytniej
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • pietruszka suszona lub śwież
  • liście selera suszone lu świeże
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • pieprz 
  • sól
  • +jajko i sezam lub mąka kukurydziana
  • +olej do smażenia
*Można wykorzystać masę, która pozostała po produkcji mleka lub ugotować cieciorkę i zmiksować całą. Aby otrzymać 500g puree należy ugotować około 200g suchej cieciorki.

Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju.
Do puree cieciorkowego dodajemy cebulę, mąkę, przyprawy i miksujemy lub mieszamy ręką. Z masy formujemy 10 kotlecików.
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajko, a na drugi wsypujemy sezam lub mąkę (Ja część kotlecików panierowałam w sezamie, a część w mące. Przyznam, że smaczniejsze są w sezamie.). Kotleciki panierujemy i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować kotleciki z ciecierzycy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • cieciorka jest doskonałym źródłem białka, witaminy C, kwasy foliowego, potasu, fosforu i magnezu
  • cebula ma właściwości rozrzedzające krew- przeciwdziała zakrzepom, obniża poziom cholesterolu, poprawia trawienie.

16 komentarzy :

  1. Takie kotleciki gdyby ktoś nam zrobił to bardzo chętnie spróbujemy :P
    My sporadycznie robimy kotleciki warzywne, bo jakoś specjalnie nie czujemy, że coś w postaci tradycyjnych kotletów musi być na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy skład i smakowicie wyglądają ;) A z Twojego zestawu obiadowego jadłam dzisiaj kaszę gryczaną :P Taki kotlecik na pewno świetnie do niej pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kotleciki dobrze pasują do kaszy gryczanej:)

      Usuń
  3. Bardzo lubię ciecieżyce, kotlety muszą być wyborne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam warzywne klopsiki, kotkeciki ^^ ciecierzyca jakoś mnie przekonuje, choć może pod tą postacią będzie mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wręcz przeciwnie- uwielbiam cieciorkę:)
      Warto spróbować, może akurat takie kotleciki ci posmakują;)

      Usuń
  5. Nie jadłam nigdy tak przyrządzonych kotletów, chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie bym porwała jednego i zobaczyła jak smakuje! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie najczęściej królują kotlety z soją lub soczewicą. Widzę, że mamy podobny gust do stosowania przypraw, chociaż wolę czosnek zamiast cebuli, a ostatnio dodaję nawet koperek. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek i koperek też bardzo lubię;)

      Usuń
  8. Moim zdaniem - super.Ja wykonałam na bazie tego przepisu pieczone placuszki z pieczarkami, następnym razem dodam jeszcze marchewkę i pietruszkę. I myślę, że pasuje do nich coś "mokrego" - np. sosik lub krem warzywny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po spróbowaniu twojej wersji kotlecików, byłam zachwycona, a marchewka i pietruszka to świetny pomysł :)
      I faktycznie pasują do nich kremiki warzywne;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka