wtorek, 24 lutego 2015

Kukurydziane placki drożdżowe

Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie jeść słodkie placuszki i szukacie nowego przepisu, to koniecznie musicie wypróbować ten. Placuszki kukurydziane przygotowane z dodatkiem maślanki mają charakterystyczny, śliczny smak i aromat. Natomiast swoją puszystość zawdzięczają drożdżom. 
Do placuszków świetnie pasuje syrop klonowy i świeże owoce np. brzoskwinie czy jabłka.




Składniki na 30 placuszków:
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1,5 szklanki maślanki
  • jajko
  • 10g drożdży
  • 4 łyżki cukru
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy maślankę, jajko, cukier i drożdże, miksujemy przez kilka minut. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcie na około godzinę lub wstawiamy na noc do lodówki, a rano wyjmujemy je na 15 minut i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Ciasto nakładamy łyżką, jedna łyżka- jeden placuszek.
Smacznego:)

Dlaczego warto usmażyć kukurydziane placuszki drożdżowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąka kukurydziana jest bogata w skrobie, błonnik, białka, witaminy D, E, K, A oraz witaminy z grupy B, a także sole mineralne: potas, sód, wapń, magnez i żelazo,
  • maślanka dzięki swoim właściwościom wygładza skórę i polepsza jej stan; ponadto maślanka zawiera sporo dobrych bakterii usprawniających pracę układu trawiennego.

16 komentarzy :

  1. Wyglądają bardzo smacznie :) Szczególnie gdy są polane syropem klonowym! Właśnie mamy konsumpcje tego cudeńka za sobą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez uwielbiam syrop klonowy:) Od kiedy kupił go mój brat, nałogowo go używam do placuszków:)

      Usuń
  2. Przepis bardzo mi się podoba, a placki wyglądają bardzo smakowicie, zwłaszcza z tymi wszystkimi dodatkami :) Uwielbiam syrop klonowy na plackach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od jakiegoś czasu syrop klonowy jest nieodłączną częścią moich placków:)

      Usuń
  3. Cudowne placuszki :-) wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio zrobiłem sobie bezglutenowe, wegańskie bułki kukurydziane z lnem. Może i na placki przyjdzie jeszcze kiedyś czas. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno przyjdzie, bo placuszki są wyśmienite;)

      Usuń
  5. Pierwsze słowa mojej siostry po spróbowaniu: mniaaaam ;-) Trafiłam idealnie w jej gust, bo podałam je ze świeżym musem jabłkowym, który obie uwielbiany. Ja ze swojej strony mogę tylko dopowiedzieć, że smakiem przypominają mi broziaki, które robiła moja babcia. Dzisiaj odżyło wspomnienie z dzieciństwa za sprawą tego super-łatwego przepisu. Dziękuję i zapisuję w zeszyciku :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli smakowały Kasi to wielki sukces;) Ja również bardzo lubię mus jabłkowy.
      Bardzo się cieszę, że dzięki tym placuszkom odżyły wspomnienie z dzieciństwa:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka