czwartek, 19 lutego 2015

Drożdżowe ciasto orzechowe

Gdy ostatnio naszła mnie nieodparta chęć na zjedzenie jakiegoś drożdżowego wypieku, postanowiłam wykorzystać do niej również mąkę orzechową i masło orzechowe.
Efekt mojej pracy okazał się być bardzo smaczny. Ciasto udało się bardzo pulchne, a dodatek masełka i mąki był strzałem w dziesiątkę. Taki wypiek jest naprawdę sycący, więc z powodzeniem można zaserwować sobie drożdżową bułeczkę na drugie śniadanie.


Składniki na ciasto o średnicy 28cm:
  • 100g mąki orzechowej
  • 325g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia, orkiszowa)
  • 150g mąki pszennej typ 450
  • 25g drożdży
  • 2 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • szklanka mleka
  • 200g masła orzechowego+ pół szklanki mleka
Z ciepłego mleka, drożdży i cukru przygotowujemy rozczyn.
Mąki przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, aż przestanie się lepić do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia, na około godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy jak najcieniej i smarujemy masłem orzechowym wcześniej dokładnie rozmieszanym z mlekiem. Ciasto posmarowane masłem zwijamy tak, aby powstał długi, ciasny "zwijak".
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, zwijając je spiralnie. Ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia, na około 45 minut.
Drożdżówkę pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160C.
Smacznego;)

Dlaczego warto upiec ciasto orzechowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąka orzechowa i masło orzechowe są bogate w białko, potas, fosfor, witaminę E i zdrowe tłuszcze,
  • jajka zawierają sporo witamin A,D, E, K oraz wapnia, żelaza i magnezu; ponadto są kopalnią białka.

10 komentarzy :

  1. Wygląda cudnie ;) Bardzo lubię ciasta drożdżowe, a dodatek masła orzechowego na pewno wzbogacił smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak! Wiemy już o tym, że ciasto drożdżowe idealnie łączy się z orzechami a szczególnie z masłem orzechowym :D Nie pamiętamy czy to tu pisałyśmy o tym... ale kiedyś zrobiłyśmy strucle orkiszową z masłem orzechowym i kostkami gorzkiej czekolady wewnątrz. Obłędny smak :D
    Świetny pomysł z dodaniem mąki orzechowej do ciasta. Zapamiętamy to! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strucla z masłem orzechowym i czekoladą musiała być wyborna:)
      Zapamiętajcie i wypróbujcie;)

      Usuń
  3. Coś czuję, że nie skończyłoby się na jednym kawałku! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie musiało pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasta drożdżowe a to wygląda bardzo smakowicie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne ciacho. Lubię wypieki drożdżowe :-)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka