czwartek, 26 stycznia 2017

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe, przygotowane na bazie płatków orkiszowych idealnie sprawdzą się w roli pożywnego, zdrowego śniadania. Najlepiej smakują zaraz po zdjęciu z patelni, gdy są jeszcze ciepłe. Jednak można je też spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, jako drugie śniadanie.
Jeśli macie ochotę, to płatki orkiszowe możecie zastąpić na przykład owsianymi czy jęczmiennymi. Mąkę pszenną również możecie zamienić na inną, na przykład żytnią lub orkiszową.


Składniki na 16 placuszków:

  • 3 nieduże banany
  • jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki płatków orkiszowych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

W misce miksujemy banany, jajko i mleko, aż do otrzymania jednolitej masy. Dosypujemy płatki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy.
Placuszki smażymy na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (ja użyłam kokosowego).
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Podobne placki często zabieram ze sobą do pracy, choć częściej dodaję jabłka zamiast bananów. Twoje wyglądają pysznie, bogato i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie placki na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam, żałuję, bo wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio mamy fazę na placuszki ale różnie nam wychodzą, czasem pozostaje "jajecznica" xD Twoje jak zwykle idealne! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne placuszki, chętnie bym zjadła takie śniadanko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie placuszki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka