Jeśli macie ochotę, to płatki orkiszowe możecie zastąpić na przykład owsianymi czy jęczmiennymi. Mąkę pszenną również możecie zamienić na inną, na przykład żytnią lub orkiszową.
Składniki na 16 placuszków:
- 3 nieduże banany
- jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1,5 szklanki płatków orkiszowych
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
W misce miksujemy banany, jajko i mleko, aż do otrzymania jednolitej masy. Dosypujemy płatki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy.
Placuszki smażymy na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (ja użyłam kokosowego).
Smacznego:)
Podobne placki często zabieram ze sobą do pracy, choć częściej dodaję jabłka zamiast bananów. Twoje wyglądają pysznie, bogato i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńLubię takie placki na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam, żałuję, bo wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mamy fazę na placuszki ale różnie nam wychodzą, czasem pozostaje "jajecznica" xD Twoje jak zwykle idealne! :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne placuszki, chętnie bym zjadła takie śniadanko :D
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie :) mniam
OdpowiedzUsuńLubię takie placuszki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńSą bajeczne :)
OdpowiedzUsuń