Tym razem przygotowałam dla was przepis na banalną granolę z dodatkiem powidła jabłkowego, żurawiny oraz przypraw: cynamonu i imbiru, dzięki którym nabiera ona wyśmienitego aromatu i smaku.
Jeśli macie ochotę wypróbować jeszcze inne przepisy na granolę, to zachęcam was do poszukania swojej ulubionej receptury w zakładce zatytułowanej domowe wyroby.
Do upieczenia granoli użyłam płatków firmy Cenos, której produkty mam przyjemność od niedawna testować.
Składniki na blachę granoli:
- 100g płatków orkiszowych
- 100g płatków owsianych
- 50g siemienia lnianego
- 50g żurawiny
- 30g otrębów owsianych
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- 4 łyżki oleju
- 200g powidła jabłkowego
Do miski wsypujemy płatki owsiane i orkiszowe, siemię lniane, żurawinę, otręby, cynamon oraz imbir. Dodajemy powidło jabłkowe i olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Granolę pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, z włączonym termoobiegiem.
Gdy upieczona granola całkowicie wystygnie, przesypujemy ją do słoika.
Smacznego:)
Muszę w końcu zrobić granolę, z powidłami brzmi ciekawie i na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńGranola na pewno bardzo smaczna ale ten słoiczek! No wymiata <3
OdpowiedzUsuńSame pyszne i zdrowe rzeczy w tej granoli, aż żal nie spróbować :)
OdpowiedzUsuń