poniedziałek, 22 maja 2017

Zapiekany budyń z rabarbarem i kruszonka orkiszową

Dziś przygotowałam dla was kolejny przepis z wykorzystaniem rabarbaru. Jest to zapiekany budyń z nietypową kruszonką przygotowaną z płatków orkiszowych oraz rabarbarem.
Gorący, pieczony budyń smakuje naprawdę wyśmienicie i dobrze łączy się ze słodką kruszonką oraz kwaśnym rabarbarem.



Składniki na dwie duże porcje:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • żółtko
  • dwie łyżeczki cukru waniliowego
  • 120g rabarbaru
  • 50g płatków orkiszowych
  • 25g masła
  • 20g cukru

Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do miseczek, które nadają się do pieczenia w piekarniku.
W garnku zagotowujemy szklankę mleka z cukrem waniliowym. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Dolewamy je do mleka gotującego się w garnku. Mieszamy, aż do ponownego zagotowania. Gotowy budyń przelewamy do miseczek.
Płatki blendujemy na drobniejsze kawałeczki. W garnuszku rozpuszczamy masło. Dosypujemy do niego cukier i płatki. Mieszamy. Powstałą kruszonkę wysypujemy na budyń.
Budyń pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Podajemy od razu.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Fajny i niebanalny deser. Podoba mi się dodatek rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam zapiekanego budyniu, ale brzmi super i wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekany budyń? O taaaak ^^ Gałka lodów by też nie zaszkodziła :P
    Przypominamy, że do jutra u nas trwa konkurs, wystarczy tylko podesłać zdjęcia dań i deserów, w które świetnie smakowałyby ze waflami Siejeje :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka