Tym razem do upieczenia chleba użyłam mąki pszennej graham, która wzbogaciła jego smak i skład. Dosypałam też sporą ilość ziaren przyjemnie chrupiących podczas jedzenia.
Składniki na 2 chleby:
- 1,5 szklanki mąki pszennej graham
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- pół szklanki płatków orkiszowych pełnoziarnistych Cenos
- pół szklanki siemienia lnianego
- pół szklanki słonecznika
- pół szklanki dyni
- łyżeczka soli
- szklanka wody
- 3/4 szklanki mleka
- 25g drożdży
- łyżeczka cukru
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Pozostawiamy go na 10 minut.
Do miski przesiewamy mąki. Dosypujemy płatki, siemię lniane, słonecznik, dynię i sól. Dolewamy wodę i rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż przestanie kleić się do rąk. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Z ciasta formujemy dwa podłużne chleby (można uformować je w rękach lub na stolnicy) i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy je do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Chlebki pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Uwielbiam domowe pieczywo :) Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZwykła kanapka z domowym chlebem staje się niezwykła i pyszna:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam ciepły chlebek z masłem - coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda idealnie ;)
Wspaniały chlebuś, uwielbiam domowe pieczywo :-)
OdpowiedzUsuńNo piękny ten bochenek! Też mamy plan na domowy wyrób chleba ale dopiero w lipcu xD
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek :D
OdpowiedzUsuńSmaczny chlebek i jakie ładne kanapeczki:)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek, mniam, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek, mniam, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń