Bułeczki wspaniale komponują się ze szklanką ciepłego mleka.
Składniki na 18 bułeczek:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka
- jajko
- 25g drożdży
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jabłka
- łyżeczka cynamonu
- jajko do posmarowania wierzchu bułeczek
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i jajko. Następnie dodajemy rozczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
W międzyczasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je w małą kostkę i mieszamy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 18 części. Każdą z nich spłaszczamy i nakładamy na nią jabłka z cynamonem. Sklejamy brzegi i formujemy kulki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia- tym razem na 20- 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy bułeczki przez około 15 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz