poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pełnoziarniste, słodkie bułeczki drożdżowe

W ostatnim tygodniu jesieni mam dla was przepis na bułeczki, które najlepiej smakują właśnie w tej porze roku. Ciasto przygotowałam na bazie mąki pełnoziarnistej, a nadzienie stanowią pyszne jabłka z dodatkiem cynamonu.
Bułeczki wspaniale komponują się ze szklanką ciepłego mleka.



Składniki na 18 bułeczek:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • jajko
  • 25g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • jajko do posmarowania wierzchu bułeczek
Przygotowujemy rozczyn- drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem waniliowym. Odstawiamy go na 15 minut.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i jajko. Następnie dodajemy rozczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
W międzyczasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je w małą kostkę i mieszamy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 18 części. Każdą z nich spłaszczamy i nakładamy na nią jabłka z cynamonem. Sklejamy brzegi i formujemy kulki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia- tym razem na 20- 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy bułeczki przez około 15 minut.
Smacznego:)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka