poniedziałek, 26 czerwca 2017

Tartaletki z kremem jaglanym i frużeliną żurawinową

Frużelinę żurawinową, na którą przepis ostatnio opublikowałam, wykorzystałam do przygotowania tartaletek na kruchym spodzie, z nadzieniem z kaszy jaglanej.
Tartaletki z kremem jaglanym i frużeliną żurawinową są dość lekkie i wspaniale sprawdzą się w roli letniego deseru.




Składniki na 12 tartaletek:
spód:

  • 75g maki pszennej pełnoziarnistej
  • 75g mąki pszennej typ 650
  • 40g cukru
  • 80g masła
  • żółtko
  • łyżka mleka

nadzienie:

spód:
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier, posiekane masło, żółtko i mleko. Składniki zagniatamy, aż do otrzymania jednolitego ciasta. Chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę.
Foremki na tartaletki smarujemy niewielką ilością tłuszczu i oprószamy mąką.
Schłodzone ciasto dzielimy na 12 części. Każdą z nich wałkujemy na wielkość foremki i wkładamy je do niej.
Spody tartaletek pieczemy przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
Upieczone, wystudzone spody wyjmujemy z foremek.
nadzienie:
Do garnka wsypujemy kaszę i cukier. Dolewamy mleko. Kaszę gotujemy co najmniej przez 15 minut lub dłużej, do wchłonięcia mleka. 
Gotową kasze blendujemy na gładki krem.
Na wystudzone spody kładziemy krem z kaszy jaglanej oraz frużelinę żurawinową. 
Tartaletki przechowujemy w lodówce.
Smacznego:)

12 komentarzy :

  1. Bardzo smakowite, to nadzienie z kaszy brzmi ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale obłęd! Nadzienie bajka :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem tego kremu jaglanego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglądają te tartaletki. Jadłam kiedyś takie u koleżanki i od tamtej pory nie miałam okazji, napewno to powtórzę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy robić kremy z kaszy jaglanej więc takie tartaletki są trafione w 10tkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie spróbowałabym choć jedną babeczkę...

    OdpowiedzUsuń
  7. ja pierdziele jaka pyszność *_* wyślij mi gołębiem :D
    www.anialwowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcia! Nie mówiąc już o samym jedzeniu ;-)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka