wtorek, 17 lutego 2015

Muffiny orzechowe z jabłkami

Większość moich wypieków powstaje pod pływem improwizacji. Tak też było z tymi muffinami. Po prostu chciałam wykorzystać mąkę orzechową, a w misce było sporo jabłek. Zatem wzięłam się do pracy, wybrałam odpowiednie składniki, wymieszałam, upiekłam i gotowe. Muffiny wyszły dość pulchne, mocno orzechowe i nie aż tak "zapychające" dzięki zawartości jabłek. Gdy okazało się, że są smaczne mogłam włożyć je do koszyczka i obdarować nimi przyjaciółkę.



Składniki na 20 sztuk:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki orzechowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 2 nieduże jabłka
  • proszek do pieczenia
  • +mąka orzechowa do posypania muffinek
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Składniki mokre mieszamy łyżką w jednej misce, a suche w drugiej. Następnie łączymy zawartość obu misek. 
Do foremek najpierw wkładamy trochę ciasta na dno, później łyżeczkę jabłek, a na koniec przykrywamy je warstwą ciasta. Na wierzchu posypujemy je niewielką ilością mąki orzechowej.
Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 25 minut.
Smacznego:)

Dlaczego warto upiec muffiny orzechowe z jabłkami, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąka orzechowa jest bogata w witaminę B3, która łagodzi stres, ułatwia zasypianie, zwalcza bóle głowy; ponadto dzięki zawartości potasu utrzymują ciśnienie krwi na właściwym poziomie,
  • jabłka mają sporo witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy, ponadto zawierają dużo błonnika, dzięki któremu pojawia się uczucie sytości.

15 komentarzy :

  1. U la la :D Takie orzechowe muffiny poprosimy na wynos!
    Podziwiamy za sztukę improwizacji w kuchni. My (a właściwie Angelika) zawsze wszystko musimy mieć przemyślane. Dodatkowo jest przygotowany plan awaryjny gdyby, któryś z elementów (najczęściej tortów) miałby nie wyjść, bo przeważnie są to nasze pomysły nie sprawdzane wcześniej. Co skutkuje dużą nerwówką podczas sytuacji kryzysowych (i nie raz kłótnią :P).

    Dobra, dawaj te muffiny! xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje wypieki wychodzą zazwyczaj smaczniejsze, gdy są improwizacją, bo w przypadku długich przemyśleń często przekombinuję:P

      Usuń
    2. improwizacje często wychodzą o niebo lepiej! ;)

      Usuń
  2. jabłka wymieniłabym na inne owoce np. wiśnie i mogłabym piec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z wiśniami również będą smaczne;)

      Usuń
  3. Uwielbiam jabłka w muffinkach :) A w Twoich dodatkowo bardzo podoba mi się dodatek mąki orzechowej. Twoja przyjaciółka musiała być szczęśliwa dostając taki prezent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania:)
      Chyba faktycznie była szczęśliwa z tego prezentu;)

      Usuń
  4. Dla mnie bomba, mam własnego orzecha, a więc domową mąkę orzechową - biorę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie no, oszalałam na sam widok! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kupujesz mąkę orzechową ( jeśli tak, to jakiej firmy? ), czy robisz sama :) ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupujesz mąkę orzechową ( jeśli tak, to jakiej firmy? ), czy robisz sama :) ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Już znalazłam odpowiedż :) ! Robisz sama :).. Od jakiegoś czasu zaczęłam używać mąk, których dotąd nie znałam. Własnie to, że i Ty masz w przepisach taką ich różnorodność, przyciągnęło moją uwagę. Kreatywność w kuchni, to jest to :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że od razu nie odpisalam, ale twój komentarz jakoś mi umknął, a w poście zapomniałam podlinkować przepisu na mąkę. W każdym razie dobrze, że sobie poradziłaś:)
      Bardzo dziękuję za komplementy;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka