czwartek, 26 lutego 2015

Naleśniki kukurydziane

Dziś mam dla was kolejny przepis, w którym wykorzystuję mąkę kukurydzianą. Oczywiście przygotowałam kolejne naleśniki, których jestem fanką. Wiem, iż zawszę piszę o nich, że są pyszne, elastyczne i megasmaczne, ale przy tego typu potrawach jest to nieuniknione. Również tym razem moja opinia nie uległa zmianie, bo wszystkie te określenia pasują do naleśników kukurydzianych. Wspomnę jeszcze, że wszyscy degustatorzy, łącznie z bratem, stwierdzili, że są one bardzo smaczne:)
PS. Wymieniłam zdjęcia, więc na naleśniczkach nie ma już sosu, ani granoli.;)
Zachęcam do wypróbowania przepisu:)



Składniki na 16 sztuk:
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki miodu lub łyżka cukru
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy mleko, wodę, jajko, olej i miód, wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni, a przed pierwszym delikatnie natłuszczamy patelnię.
Smacznego:)


Dlaczego warto usmażyć naleśniki kukurydziane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • mąka kukurydziana zawiera niemało witamin C, E,A oraz B, a także potas, fosfor, magnez i selen,
  • jajko jest bogate w witaminy A,D, E, K oraz B2 i B12, ponadto zawiera potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

19 komentarzy :

  1. Jak bratu smakowało no to muszą być dobre xD
    Wyglądają pięknie i tak ślicznie żółciutko :) Ostatnio posmakowałyśmy twarożku z mango i tofu więc tutaj by nam baaardzo pasował :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak myślę, że takie połączenie byłoby smaczne;)

      Usuń
  2. swietny pomysł :P na pewno spróbuje
    Zapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się, że naleśniki nie mogą być nie dobre, a Twoje wyglądają super z tym sosem :) Dżem brzoskwiniowy to jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię dżem brzoskwiniowy, a zwłaszcza domowy;)

      Usuń
  4. jej, z tą granolą świetnie to wymyśliłaś! zjadałbym coś takiego, zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pełne dodatków, takie jak lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł! ja robiłam naleśniki z mąki gryczanej i też były mega-smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gryczane też już robiłam i faktycznie są bardzo smaczne:)

      Usuń
  7. Pyszna propozycja! :)
    Mój najbliższy plan to naleśniki z kaszy mannej, ale po twoim przepisie zastanawiam sie nad kaszą kukurydzianą też.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że oba rodzaje są bardzo smaczne:)
      Przypomniałaś mi o naleśnikach z kaszy manny, które jadłam już bardzo dawno temu;)

      Usuń
  8. Fantastyczne naleśniki. Bardzo je lubię, takich jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedne z najsmaczniejszych naleśników, jakie jadłam. W smaku nie odbiegają od tradycyjnych, jednak jest w nich coś... innego. Fajnego. Nie spodziewałam się, że aż tak mi posmakują. Moja wersja: z pastą groszkową i ketchupem - mówię Ci, obłędne ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, naleśniczki kukurydziane faktycznie mają to coś, jedząc je również nad tym rozmyślałam;)
      Pasta groszkowa brzmi pysznie;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka