poniedziałek, 19 września 2016

Placuszki z tartym jabłkiem

W weekendy, gdy o poranku mam więcej czasu, bardzo lubię przygotowywać nieco bardziej pracochłonne śniadania- naleśniki, gofry czy placuszki. W ostatnią sobotę wybór padła na te ostatnie. Do placuszków dodałam domowy cukier waniliowy i soczyste jabłko starte na tarce, dzięki któremu, w smaku, nieco przypominają wyborne racuszki.
Swoją porcyjkę podałam z miodem i czekoladą.



Składniki na 14 sztuk:
  • jabłko
  • jajko
  • łyżka cukru waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłko myjemy, obieramy i trzemy do miski na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego jajko, mleko i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką. Dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy. 
Placuszki smażymy na patelni z niedużą ilością oleju (u mnie kokosowy). Odwracamy je na drugą stronę, gdy na cieście pojawia się bąbelki. 
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Ale cudowne placuszki i jeszcze jabłko i miód...Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki to moje ulubione weekendowe śniadanie - w sobotę jadłam część właśnie z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki to moje ulubione weekendowe śniadanie - w sobotę jadłam część właśnie z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie placuszki. ja najchętniej jadam je na kolację, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na Twoich zdjęciach nawet pozornie zwykłe placuszki wyglądają fenomenalnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka