Swoją porcyjkę podałam z miodem i czekoladą.
Składniki na 14 sztuk:
- jabłko
- jajko
- łyżka cukru waniliowego
- pół szklanki mleka
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłko myjemy, obieramy i trzemy do miski na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niego jajko, mleko i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką. Dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy.
Placuszki smażymy na patelni z niedużą ilością oleju (u mnie kokosowy). Odwracamy je na drugą stronę, gdy na cieście pojawia się bąbelki.
Smacznego:)
Ale cudowne placuszki i jeszcze jabłko i miód...Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPlacki to moje ulubione weekendowe śniadanie - w sobotę jadłam część właśnie z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńPlacki to moje ulubione weekendowe śniadanie - w sobotę jadłam część właśnie z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie placuszki. ja najchętniej jadam je na kolację, pycha :)
OdpowiedzUsuńApetyczne! ^^
OdpowiedzUsuńNa Twoich zdjęciach nawet pozornie zwykłe placuszki wyglądają fenomenalnie! :)
OdpowiedzUsuń