Ciasto bardzo dobrze zachowuje świeżość i nie traci na smaku nawet po paru dniach.
Jeśli macie ochotę na bardziej wymyślne ciasto marchewkowe, to możecie skorzystać z tego przepisu.
Składniki na blaszkę o wymiarach 24x27cm:
ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 150g marchewki
- 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650
- 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 70g czekolady deserowej
- łyżka mleka
- 50g posiekanych orzechów włoskich
Marchew obieramy, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy do niej olej i marchew. Miksujemy. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy. Dodajemy ubite białka i mieszamy je z ciastem łyżką, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę- czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę i mleko umieszczamy w garnuszku, który wstawiamy do garnka z gotująca się woda). Ciasto ozdabiamy polewą i posypujemy orzechami. Pozostawiamy do stężenia czekolady.
Smacznego:)
Karolinko, Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie :). Lubię wypieki z dodatkiem warzyw. Zarówno słodkie, jak i choćby pieczywo, ale nie tylko. To zawsze dodaje wilgotności, poprawia smak i wygląd.
OdpowiedzUsuńCudownie jesienne; wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI to jest ciasto idealne na jesienna chandrę :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Marchewkowe to ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z jesienią:)
OdpowiedzUsuńNam to ciacho zawsze kojarzy się z korzennymi przyprawami :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBajeczne ciacho :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, jesienne ciasto :D
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń