środa, 21 września 2016

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową i orzechami włoskimi

Dziś mam dla was przepis na prościutkie ciasto marchewkowe. Zawiera ono tylko podstawowe składniki i jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.  Do ciasta marchewkowego doskonale pasuje polewa czekoladowa i orzechy włoskie. Ja wybrałam deserową, ale możecie zastąpić ja swoją ulubioną.
Ciasto bardzo dobrze zachowuje świeżość i nie traci na smaku nawet po paru dniach.
Jeśli macie ochotę na bardziej wymyślne ciasto marchewkowe, to możecie skorzystać z tego przepisu.




Składniki na blaszkę o wymiarach 24x27cm:
ciasto:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 150g marchewki
  • 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
dodatki:
  • 70g czekolady deserowej
  • łyżka mleka
  • 50g posiekanych orzechów włoskich

Marchew obieramy, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy do niej olej i marchew. Miksujemy. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy. Dodajemy ubite białka i mieszamy je z ciastem łyżką, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy je przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę- czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę i mleko umieszczamy w garnuszku, który wstawiamy do garnka z gotująca się woda). Ciasto ozdabiamy polewą i posypujemy orzechami. Pozostawiamy do stężenia czekolady.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Karolinko, Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie :). Lubię wypieki z dodatkiem warzyw. Zarówno słodkie, jak i choćby pieczywo, ale nie tylko. To zawsze dodaje wilgotności, poprawia smak i wygląd.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie jesienne; wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I to jest ciasto idealne na jesienna chandrę :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Marchewkowe to ciasto, które najbardziej kojarzy mi się z jesienią:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nam to ciacho zawsze kojarzy się z korzennymi przyprawami :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka