Składniki na 18 sztuk:
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 0,5 szklanki i łyżeczka brązowego cukru
- 50g roztopionego masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 25g drożdży
- 60g mąki pszennej typ 650
- 30g zimnego masła
- 30g brązowego cukru
- duża gruszka
- 80g rodzynków/ żurawiny
ciasto:
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 10 minut.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier i masło. Wbijamy jajka i wlewamy rozczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie, aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na równe części i przekładamy do 18 foremek na babeczki. Ponownie pozostawiamy je do wyrośnięcia. Na około pół godziny.
kruszonka:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i zimne masło. Szybko zagniatamy kruszonkę.
wykończenie:
Gruszkę obieramy i kroimy na małe kawałki.
Na każdą babeczkę nakładamy kilka kawałeczków gruszki, rodzynki lub żurawinę i posypujemy ją kruszonką.
Babeczki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Ja też uwielbiam drożdżowe wypieki, a babeczek z gruszką jeszcze nie jadłam... Wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńPo prostu cudowne, z gruszką jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia, babeczki na nich przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia, babeczki na nich przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńW tym roku nie poszalałyśmy z gruszkami w wypiekach :/ Twoje babeczki na pewno smakują świetnie. Te zdjęcia nie mogą kłamać :D
OdpowiedzUsuń