Tarta świetnie nadaje się na śniadanie, drugie śniadanie do szkoły czy pracy lub podwieczorek.
Składniki na tartę o średnicy 26cm:
ciasto francuskie (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")
- 80g mąki pszennej typ 650
- 80g masła
- 60ml zimnej wody
- 1/3 łyżeczki soli
nadzienie:
- 125g cukinii (po obraniu i wydrążeniu nasion)
- 80g papryki
- por
- 125g mozzarelli
- 5 jajek
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- kurkuma
ciasto francuskie:
Odkładamy 10g mąki, a resztę przesiewamy z solą do miski i rozcieramy z 10g masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.
Pozostałe masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut.
Ciasto wałkujemy na prostokąt dwa razy większy od naszego masła. Władamy je, zginamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy, tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, tak, żeby było 3 razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki.
Odkładamy 10g mąki, a resztę przesiewamy z solą do miski i rozcieramy z 10g masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.
Pozostałe masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut.
Ciasto wałkujemy na prostokąt dwa razy większy od naszego masła. Władamy je, zginamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy, tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, tak, żeby było 3 razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki.
nadzienie:
Obraną cukinię, umytą paprykę i mozzarellę kroimy w niedużą kosteczkę. Pora również myjemy i kroimy w paseczki.
Jajka miksujemy z dodatkiem przypraw.
wykonanie:
Blachę na tartę smarujemy cienką warstwą masła, posypujemy mąką, a jej nadmiar strzepujemy. Ciasto na tartę wałkujemy na kształt blachy. Wkładamy je do niej i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10 minut, aż do zarumienienia.
Na upieczone ciasto od razu nakładamy pokrojone warzywa, zalewamy je jajkami i posypujemy mozzarellą. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Tarte pieczemy przez 35 minut w 180C.
Smacznego:)
Nie przepadam za ciastem francuskim, ale takie domowe to co innego - pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńTarta musiała smakować wyśmienicie tym bardziej że sama zrobiłaś ciasto francuskie :D
OdpowiedzUsuńWygląda niebiansko!
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda,mniam:)
OdpowiedzUsuńFajna tarta, pewnie trochę "z pazuerm" bo ma w sobie tyle pora ale chetnie bym sprobowała, moze nawet zrobię któregos dnia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty pod każdą postacią, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńA myślałyśmy, że to takie łatwe bo ciasto francuskie po prostu kupić a Ty jednak poszłaś dłuższą drogą :D szacun :P
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuń