poniedziałek, 19 grudnia 2016

Sernik pomarańczowy z polewą czekoladową i orzechami włoskimi

Jakiś czas temu miałam ogromna ochotę na sernik .W ramach eksperymentu przygotowałam go z dodatkiem soku ze świeżej pomarańczy i skórki. Po upieczeniu ozdobiłam go też czekoladą i orzechami włoskimi. Takie połączenie smaków bardzo mi spasowało. Ser ma wyczuwalny, pomarańczowy posmak, który wspaniale komponuje się z czekoladą i chrupiącymi orzechami.

Składniki na blachę o średnicy 18cm:
spód:
  • 60g mąki pszennej typ 650
  • 30g zimnego masła
  • 20g cukru
masa serowa:
  • 600g sera białego
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • pomarańcza
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • garść orzechów włoskich
  • czekolada
  • mleko
spód:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i masło, i szybko zagniatamy kruszonkę. Wsypujemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przygniatamy i wstawiamy do lodówki.
masa serowa:
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i osuszam ją. Jej skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sok wyciskamy do szklanki.
Ser i jogurt blendujemy, aż do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. 
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy je do masy serowej i miksujemy. Wlewamy sok pomarańczowy i dosypujemy skórkę. Miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy.
Masę serową wlewamy na kruchy spód.
Sernik pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180C.
Gdy sernik wystygnie ozdabiamy go polewą czekoladową. Swoją przygotowałam w kąpieli wodnej z 60g mlecznej czekolady i dwóch łyżek mleka. Polewę posypujemy kawałkami orzechów. Pozostawiamy do stężenia.
Smacznego:)

3 komentarze :

  1. Cudownie zimowe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję, że gdyby nie ta pomrarańcza,to by mnie zachwycił :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Już niedługo maraton serników się rozpocznie ^^
    Twój wygląda bardzo obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka